Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täysjyväviljaa sisältävä ruoka on terveellistä

Mielipide
 
Mikael Fogelholm

Sami Uusitalo on tutkinut (HS Mielipide 22. 7.) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Fineli-tietokantaa ja ymmärtääkseni päättelee, ettei täysjyvävilja olisi terveellistä. Ihmisen terveyteen vaikuttaa niin moni elintapatekijä, ettei yksi asia ole ratkaiseva. Niinpä jos väite on, että täysjyväviljan voi jättää pois, vastaus on todennäköisesti myönteinen.

Mutta kannattaako täysjyvävilja jättää pois ruokavaliosta? Tähän Fineli-tietokanta ei tarjoa vastausta. Tietokannassa ravintoaineiden määrä on esitetty sataa grammaa elintarviketta kohti.

Elintarvikkeen tai elintarvikeryhmän tärkeyttä ravintoaineen saannin kannalta ei kuitenkaan voi päätellä vain sisällöstä. Myös helposti toteutettavalla käyttömäärällä on merkitystä. Sata grammaa leipää on helpompi syödä kuin vastaava määrä lehtisalaattia. Kaikkia ravintoaineita ei myöskään voi eikä tarvitse saada yhdestä elintarvikeryhmästä. Esimerkiksi B12-vitamiinia ei oikeastaan ole missään kasvikunnan tuotteessa, ei siis myöskään täysjyväviljassa.

Oleellinen asia on kuitenkin se, ettei ruokavalion terveellisyyttä voi päätellä pelkästään ravintoaineista. Esimerkiksi kuidun kemiallisella rakenteella tai monissa kasviksissa olevilla flavonoidiyhdisteillä voi olla terveydellisiä merkityksiä joko suoraan tai välillisesti suolistobakteereihin kohdistuvien vaikutusten ansiosta.

Kymmenien väestöseurantojen mukaan runsaasti täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio ennustaa kaikista elintarvikeryhmistä kenties johdonmukaisimmin hyvää terveyttä. Tämä näkyy parempana pitkän aikavälin painonhallintana ja vähentyneenä todennäköisyytenä sairastua tyypin 2 diabetekseen tai sydän- ja verisuonisairauksiin. Tieteellisen tutkimuksen mukaan täysjyväviljan jättämiselle pois ruokavaliosta ei siis ole mitään perusteita, pikemminkin päinvastoin.

Mikael Fogelholm
ravitsemustieteen professori Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat