Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotitukiasema ratkaisisi kuuluvuusongelmat

Mielipide
 
Juha-Matti Tilli

Juhani Korhonen (HS Mielipide 18. 7.) ihmetteli matkapuhelinten huonoa kuuluvuutta uusissa energiatehokkaissa asunnoissa. Ongelma yleistyy tulevaisuudessa, sillä energianormit kiristyvät. Ratkaisuksi ehdotettu antennin kohdistaminen uudelleen kuulostaa lähinnä huvittavalta.

Jos kiinteistöön on saatavilla kiinteä nettiliittymä, ratkaisu on kotitukiasema, joka liittyy operaattorin verkkoon kiinteän internetyhteyden kautta. Tämä saattaa kuulostaa epäilyttävältä: matkapuhelinverkko ja turvaton internet. Tietoturvasta on kuitenkin huolehdittu, sillä yhteys on suojattu kryptografisesti. Ulkopuoliset eivät voi salakuunnella puheluita.

Operaattori voi vaatia laitteen tunnistamisen sim-kortilla, mistä voi seurata ongelma: laitteessa saattaa olla vain yksi korttipaikka, jolloin kolmen operaattorin verkon kattavuuteen tarvittaisiin kolme tukiasemaa.

Kotitukiasema ei ole pelkkä epäilyttävä lupaus tulevasta tuotteesta, vaan sellaisia on maailmalla jo käytössä. Laite on halvempi kuin edistynyt älypuhelin, ja se kestää käytössä pidempään kuin puhelin, jonka akkua ei voi vaihtaa.

Näin siis teoriassa. Käytännössä on kuitenkin todettava, että suutarin lapsella ei ole kenkiä, sillä kotitukiasemien käyttöä ei tietääkseni salli Suomessa yksikään operaattori. Ei, vaikka suomalainen Nokia on ollut maailman suurin matkapuhelinvalmistaja ja siitä tulee pian yrityskaupan kautta maailman suurin verkkolaitteiden valmistaja.

Tämä ei ole ainoa asia, jossa Suomi on jäljessä. Puhelut eivät Suomessa käytä 4g volte -tekniikkaa, vaan puhelun ajaksi yhteys siirtyy 3g-verkkoon. Jos siis kotitukiaseman jotenkin saisi, pitäisi varmistaa, että se tukee myös 3g:tä.

Juha-Matti Tilli
tutkimusspesialisti
Nokia Networks

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat