Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyhjät asunnot pitäisi määrätä asutettaviksi

Mielipide
 
Elina Nummi

On ollut pöyristyttävää lukea tyhjillään olevien asuntojen määrästä Helsingissä. Oli totuus mikä tahansa, määrä on suuri. Eikö tämä ole päättäjiemme mielestä epäkohta? Miksi meillä ei ole velvoitetta pitää asuntoja asuttuina?

Jos ostat tontin, sille pitää rakentaa tietyn ajan kuluessa. Miksi kuitenkin asuntoa saa pitää tyhjänä? Asuintaloon on tehty yhdyskuntatekniikka yhteiskunnan varoilla, ja sitä pidetään lämpimänä. Tuhannet nuoret ovat vailla asuntoa. Opiskelija-asuntojakin on Helsingissä tarjolla vain kolmasosalle niitä tarvitsevista.

Kaupunki himoaa tontteja viheralueilta ja historiallisilta lentokenttäalueilta. Usean vuoden asuntotuotanto toteutuisi käytännössä, kun tyhjät asunnot määrättäisiin asutettaviksi. Se olisi suuri yhteiskunnallinen parannus.

Kaupungille tulisi halvemmaksi tehdä asunnon vuokraamisesta turvallista jonkinlaisella takuujärjestelmällä. Näin tarvitsisi rakentaa vähemmän uutta asuntokantaa. Viheralueet säilyisivät asukkaiden virkistyspaikkoina ja Helsinki viehättävänä ja houkuttelevana asuinkaupunkina.

Ilmeisesti yksi suuri syy asunnon tyhjänä pitämiseen on pelko, että vuokralaiset ovat epäluotettavia, tekevät asunnolle tuhoa ja laskevat sen arvoa – eikä heistä pääse halutessaan eroon. Joillakin asunnonomistajilla on myös varaa pitää asuntoa tyhjänä ja odottaa sen hinnan nousua.

Ymmärtääkseni kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk) pohtii asumisasioita hallituksen lukuun. Tässä olisi nyt miljoonien eurojen paikka miettiä, miten tyhjät asunnot saadaan yhteiskunnan ohjeistuksella ripeästi asuntokäyttöön niin, että siitä hyötyvät sekä asuntojen omistajat että asuntoa tarvitsevat.

Esimerkiksi Berliinistä ja Tukholmasta löytyy malleja tähän. On suoranaista hulluutta, että tässä kylmässä maassa ja vielä sen pääkaupungissa on koteja tyhjillään.

Hallitus, eduskunta ja kaupunginvaltuusto, ryhtykää toimeen!

Elina Nummi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat