Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makasiinien raunio on harvinainen aarre

Mielipide
 
Riitta Nikula

Makasiinien jäänteet ovat nyt muistomerkki. Helsingin Sanomien pääkirjoitus tarttui (23. 7.) täsmällisesti vaikeaan asiaan. VR:n makasiinien viimeisten murusten kohtalo on päätettävä nyt.

Uudenkiiltävien rakennusten kehystämä punatiilinen raunio on haikea muistutus siitä, miten vähiin massiivisenkin toiminnan jäljet voivat hävitä maisemasta.

Repaleinen jäännös on kuitenkin tarkasti katsoen harvinainen aarre.

Vaikka raunion käyttöarvo olisi kadonnut, se on viimeiseen tiileen asti muistomerkki, jolla on alkuperäisyydessään väkevä historiallinen ja esteettinen arvo Helsingin keskeisessä kaupunkimaisemassa. Se on runollinen elementti, joka säilyttää paikallaan muiston menneistä ajoista, työstä ja elämästä.

Uuden keskustakirjaston voittanut suunnitelma on kaikin tavoin loistava. Arkkitehtitoimisto ALA (Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston) jäsensi pääjulkisivun kutsuvaksi puurakenteiseksi lipaksi, joka suunnitelman perspektiivikuvissa ottaa hellästi kontaktia myös makasiinien raunioihin.

Lienee pakko uskoa, että pieneen punatiiliseen raunioon ei saada sijoitetuksi nykynormit täyttävää kahvilaa tai saunaa. Vedet, viemärit, sähköt ja turvallisuus vaativat raskaita virityksiä.

Raunio on kuitenkin konservoitavissa raunioksi, Töölönlahden puistomaiseman komeaksi kohokohdaksi, jossa voi liikkua. Sen kylkeen voisi pysäköidä joskus kahvila- tai ruoka-auton, joskus tilapäisen kioskin artisaanien töille.

Sympaattista pientä kuhinaa on alettu suosia kaupungissa. Makasiiniraunion katveeseen sellainen toiminta sopisi täydellisesti.

Töölönlahden puistosuunnitelmaa on supistettu, ja raha on tiukassa. Mikään ei kuitenkaan voi estää ottamasta makasiinen rauniota huomioon puiston kehittämisessä.

1800-luvulla puistoihin rakennettiin uusia vanhannäköisiä raunioita tunnelman kohottamiseksi. Töölönlahdella sellainen on nyt aitona tarjolla. Tarttukaa ainutlaatuiseen tilaisuuteen!

Riitta Nikula
taidehistorian professori, emerita
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat