Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisiä on suojeltava häirikkölinnuilta

Mielipide
 
Lasse Katajavuori

Hesarissa on tänäkin kesänä kirjoitettu paljon merimetsoista, valkoposkihanhista ja lokeista – siis niiden aiheuttamista häiriöistä ihmiselle. Tämä ei ole pelkästään pääkaupunkiseudun ongelma, vaan tilanne on tuskallinen monissa kaupungeissa. Esimerkiksi Joensuussa kalalokit ovat viime vuosina vallanneet ruutukaava-alueen reviirikseen.

On hyvä, että luontoa ja eläimiä suojellaan niiden omassa luonnollisessa elinympäristössä. Kaupunki sen sijaan on ihmisen oma "luonnollinen" ympäristö, ja siellä tulee suojella ihmistä. Nythän tuntuu siltä, että ihmisellä ei ole mitään lain antamaa suojaa lintujen melu- ja saasteterrorilta.

Viranomaiset vetäytyvät lakitekstien ja resurssipulan taakse ja korostavat asioita, jotka ennemminkin estävät ongelman ratkaisemisen kuin edistävät sitä.

Lait ovat ihmisten kirjoittamia. Jos ne ovat oikeustajun vastaisia, niitä pitää muuttaa. Muuten kansalaisten arvostus ja kunnioitus lakeja kohtaan vähenee laajemminkin.

Voisiko "lintujensuojelulakia" tai sen tulkintaa muuttaa niin, että ei-uhanalaisia lajeja voisi torjua tehokkaammin (niille epäluonnollisessa) kaupunkiympäristössä, vaikkapa luokittelemalla ne kaupunkialueella tuholaisiksi? Tällä statuksella häirikkölintujen torjuntaan saataisiin vauhtia.

Lasse Katajavuori
Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat