Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa-aikatyön esteitä on poistettava

Mielipide
 
Mika Lille

Ville Saarikoski kirjoitti (HS Mielipide 23. 7.) kannustinloukkujen poistamisesta. Suomessa on keskusteltu paljon siitä, miksi työn vastaanottaminen ei aina kannata ja miksi työnhakijoiden ja työnantajien näkemykset eivät kohtaa toisiaan.

Tunnen entisen työni kautta satoja työhaluisia ihmisiä, jotka pystyisivät osa-aikaiseen työhön. Joillakuilla on toimeentulonaan vain eläkkeensaajan asumistuki ja Kelan eläke, joka on keskimäärin noin 750 euroa kuussa. Moni heistä haluaisi tehdä työtä osa-aikaisesti. Tämä osa-aikaisen työ on heidän ainoa keinonsa päästä pois köyhyydestä. Moni pienituloinen eläkeläinen joutuu miettimään, ostaako lääkkeitä vai ruokaa.

Nuorilla työkyvyttömyyseläkeläisillä on juuri osa-aikatyön avulla mahdollisuus päästä pois köyhyydestä, ja erityisesti tähän tulee keskittää huomiota sekä hallituksessa että julkisessa keskustelussa.

Tunnen lukuisia ihmisiä, jotka pakotetaan työkeskustyöhön. Tästä työstä maksetaan 12 euron veroton palkkio päivässä. Työtä voi melkein kutsua orjatyöksi.

Mielekkään työn tekeminen on ihmiselle hyväksi. Suomen perustuslaissa sanotaan, että jokaisella suomalaisella sairauteen tai vammaan katsomatta on oikeus tehdä työtä. Nyt Suomessa työikäisistä vain noin 68 prosenttia on työelämässä. Esimerkiksi Tanskassa vastaava luku on 80 prosenttia, ja siellä asenne osatyökykyisiä ihmisiä kohtaan on paljon myönteisempi.

Jos pienituloinen eläkeläinen tai työkyvyttömyyseläkkeellä oleva ihminen menee töihin ja saa myös eläkkeensaajan asumistukea, jo hyvin pieni palkka-ansio vähentää asumistukea monesti niin paljon, että moni ei viitsi tai halua tehdä työtä.

Jokainen Kelan kuntoutustukea saava tai työkyvyttömyyseläkkeellä oleva saa ansaita 743 euroa kuukaudessa, eikä se vaikuta maksetun eläkkeen määrään. Se kuitenkin vähentää eläkkeensaajan asumistukea radikaalisti. Myös tämä kannustinloukku pitää poistaa.Yli 35 000 osa-aikatyökykyistä ihmistä haluaisi tehdä osa-aikatyötä. Heidän työllistymisensä eteen on tehtävä poliittisia päätöksiä.

On väärin jättää ihmisiä työelämän ulkopuolelle sairauden tai vamman takia. Mitä enemmän suvaitsemme ihmisten erilaisuutta työelämässä, sitä enemmän saamme ihmisiä mukaan työelämään. He maksavat veroa palkastaan, ja näillä veroeuroilla voidaan jakaa hyvinvointia laajasti.

Mika Lille
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat