Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsekontaktin puute häiritsee vauvan kehitystä

Mielipide
 
Anna Angelov

HS kirjoitti (Kotimaa 21. 7.) älypuhelimen käytön vaikutuksista vanhemman ja lasten väliseen vuorovaikutukseen.

Älylaitteiden mahdollistama välitön tiedonsaanti, viihde ja sosiaalinen media tarjoavat mahdollisuuden siirtyä hetkeksi pois ikävystyttävistä tilanteista, joita vauvan ja isompienkin lasten kanssa toisinaan tulee eteen.

Aikuisen voi olla yhtä vaikeaa rajoittaa älypuhelimen käyttöä kuin lapsen. Rajaaminen on kuitenkin tärkeää, sillä jo vastasyntynyt tarvitsee osakseen kokonaisvaltaista huomiota. Ihmisen minä ja persoonallisuus kehittyvät vuorovaikutuksessa toisen kanssa, ja olennainen osa varhaista vuorovaikutusta on katsekontakti. Varhaisen vuorovaikutuksen puutteellisuus voi haitata turvallisen kiintymyssuhteen syntymistä.

Älypuhelinten yleistymisen seurauksena aikuisen käteen tuntuu kasvaneen kuin uusi raaja, johon huomio ja katse kiinnittyvät, joskus tahtomattakin. Huolestuttavaa on, jos vanhemman katse kohdistuu enemmän laitteisiin kuin lapseen.

Vauvan tekemät vuorovaikutusyritykset, kuten ääntely ja hymyileminen, jäävät vanhemmalta huomaamatta, jos huomio ja katse ovat toisaalla. Tämä voi vaikeuttaa lapsen tarpeiden sensitiivistä tunnistamista.

Kasvatuksessa vanhempien esimerkin voima on mittaamaton. Vanhempien tulisi osoittaa esimerkillään, että laite ja virtuaalimaailma eivät ole kiinnostavampia kuin toinen ihminen.

Anna Angelov
kätilöopiskelija, kahden lapsen äiti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat