Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoria yrittäjiä ei pidä lannistaa uhkakuvilla

Mielipide
 
Liisa Stjernberg

Helsingin Sanomat kertoi (23. 7.) Elffe-palvelusta, jonka syntymistä Lauttasaaren musiikkiopisto on seurannut ilahtuneena. Hankkeen puuhamies Peik Hämekoski on musiikkiopiston entinen oppilas, joka on saanut oman musiikkiharrastuksensa kautta kimmokkeen tarjota myönteisiä musiikkielämyksiä ja konsertteja myös vanhuksille. Olemmekin olleet järjestämässä Peikin kanssa konsertteja lauttasaarelaiselle palvelutalolle, jossa Elffe-palvelua on lanseerattu vanhuksille.

Yllätyin kommenteista, joita Helsingin Sanomien toimittajan haastattelemat asiantuntijat esittivät. Ymmärtääkseni Elffe-palvelun tarkoituksena ei ole ratkaista vanhustenhoidon suurimpia ongelmia. Se on yhteiskunnan tehtävä, jota ratkaisemaan on rakennettu lukuisia väyliä.

Elffe-palvelu on vain yksi kädenojennus yksinäisyyden poistamiseksi. Kenenkään ei ole pakko liittyä palvelun vastaanottajaksi, eli itsemääräämisoikeutta ei uhata.

Palveluun liittyvää raportointia ei myöskään ole pakko käyttää, jos vanhus ei sitä halua. Mielestäni on kuitenkin loistava idea, että palvelun kautta omaiset voivat saada tietoa vanhuksen voinnista ja siitä, että hän pääsee osalliseksi ympäröivästä kulttuuritarjonnasta.

Palvelun ideana ei varmaankaan ole olla vanhuksen ainoa läheinen ihmiskontakti. Jos siitä tulee sellainen, vika ei kaiketi ole palvelussa. Syihin on silloin syytä puuttua.

Vanhusten keskinäinen yhteisöllinen tuki on toki myös tärkeä ja kannatettava asia, kuten professori Marketta Rajavaara mainitsee. Se ei kuitenkaan sulje pois Elffe-palvelun tuomaa lisää sosiaaliseen tukiverkostoon. Kaikki eivät luultavasti lämpene palvelulle, mutta eiväthän kaikki muutenkaan nauti samoista vapaa-ajan virikkeistä. Kaikki palvelut eivät sovi kaikille, mutta sallittakoon Elffe-palvelun tuoma ilo niille, joita se kiinnostaa.

Nuorten kannustaminen yrittäjiksi näyttää olevan suurista puheista huolimatta vaikeaa. Miksi tyrmätä loistavia ideoita ja innostuneiden nuorten ajatuksia sillä, että tuodaan heti esille toiminnan kielteiset puolet?

Yhteiskunta voi toki järjestää vanhuksille toinen toistaan osallistavampia, kaikille elämäniloa tuottavia palveluja ilmaiseksi. Yksityinen Elffe-palvelu ei uhkaa sitä millään tavalla.

Liiallisten uhkakuvien luomisella tyrmätään helposti uusien ideoiden tuomat myönteiset puolet.

Liisa Stjernberg
rehtori, Lauttasaaren musiikkiopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat