Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoisesti kotimaahan palaava saa tukea

Mielipide
 
Juha Similä

Bahaaldin Omar ihmetteli (HS Mielipide 22. 7.), miksi oleskeluluvan myöntämisperusteita on tiukennettu niiden ihmisten kohdalla, jotka oleskelevat Suomessa tilapäisellä oleskeluluvalla (B-lupa). Kirjoittaja moitti, että näin huononnetaan pakolaisten tilannetta.

Taustalla on ulkomaalaislain 51. pykälän muutos. Heinäkuun alusta alkaen 51. pykälän mukaisen B-oleskeluluvan on voinut saada vain henkilö, joka ei pysty poistumaan maasta vapaaehtoisesti. Aiemmin lupa myönnettiin henkilöille, joita poliisi ei pystynyt poistamaan maasta edes saatettuna. Joskus omatoiminen, vapaaehtoinen paluu voi onnistua, vaikka poistaminen viranomaisen saattamana ei onnistuisi.

Maahanmuuttovirasto on tutkinut kyseisten henkilöiden turvapaikkahakemukset ja todennut, ettei heillä ole perusteita saada turvapaikkaa eikä oleskelulupaa. He eivät siis ole pakolaisia tai suojelun tarpeessa. Näitä ihmisiä ei kuitenkaan ole pystytty poistamaan maasta. Tämän vuoksi heille myönnettiin vanhan lain voimassaoloaikana B-oleskelulupia.

Lainmuutoksen jälkeen jatko-oleskelulupaa harkittaessa tarkastellaan, voiko B-luvan saanut palata kotimaahansa vapaaehtoisesti. Jos voi, jatkolupapäätöksistä vastaava poliisi ei myönnä uutta oleskelulupaa.

Bahaaldin Omar viittasi kirjoituksessaan asiakastiedotteeseemme, jonka postitimme 51. pykälän perusteella oleskelulupansa saaneille kesäkuussa. Kerroimme lainmuutoksesta ja huomautimme, että jatkolupaa voi hakea myös uudella perusteella, kuten työntekijänä, opiskelijana tai perheenjäsenenä.

Kerroimme myös, että vapaaehtoisesti palaava voi saada tukea matkajärjestelyihin ja uudelleenkotoutumiseen. Tuki on käteistä rahaa, palveluita tai tarvikkeita, joiden avulla palaaja voi esimerkiksi työllistää itsensä.

Esimerkiksi Pohjois-Irakissa kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n Magnet-hanke tarjoaa työnvälityspalveluita palaajille.

Juha Similä
turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja, Maahanmuuttovirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat