Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulisiko sivareista yritysten halpatyövoimaa?

Mielipide
 
Kaj Raninen

Helsingin Sanomien (23. 7.) siviilipalvelusta käsitelleet jutut herättivät muutaman kysymyksen.

Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen kertoi, että "sivarit viedään nyt melkein käsistä". On hienoa, että palveluspaikkojen saaminen on helpottunut, sillä tilanne on ollut huomattavasti ongelmallisempikin. Viime vuoden aikana viitisensataa sivaria joutui siirtymään kesken palveluksen henkilökohtaiselle syylomalle, koska heillä ei ollut työpalveluspaikkaa koulutusjakson päätyttyä.

Espoon kauppakamarin johtaja Saija Äikäs taas esitti, että siviilipalveluksen voisi suorittaa myös joidenkin voittoa tavoittelevien yritysten palveluksessa. Ideaa kannattaa varmasti pohtia, mutta se on varsin ongelmallinen. Vaikka sitä perustellaan työllistävällä vaikutuksella, todellinen vaikutus saattaa olla juuri päinvastainen: palkkatyövoimaa korvataan siviilipalveluksen tuottamalla halpatyövoimalla.

Lisäksi jo nyt on olemassa muita järjestelmiä, joiden puitteissa nuoria voidaan auttaa työmarkkinoille.

Kannattaa myös huomioida, että siviilipalveluksen suorittaminen on sanktioitu pitkillä vapausrangaistuksilla, ja se rikkoo kestoltaan Suomen kansainvälisiä ihmisoikeusvelvotteita, kuten YK:n ihmisoikeuskomitea on monta kertaa todennut. Tällaisen järjestelmän laajentaminen yksityisen liiketoiminnan piiriin tuntuu varsin erikoiselta ajatukselta.

Kansainväliset ihmisoikeussopimukset estävät myös siviilipalveluksen laajentamisen laajasti siviiliyhteiskunnassa toteutettavaksi työvelvollisuudeksi.

Kaj Raninen
järjestösihteeri
Aseistakieltäytyjäliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat