Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvekiista kiertää samaa ympyrää

Mielipide
 
Tapio Salminen

Tuomas Lilleberg kirjoitti (HS 20. 7.) tarpeesta lisätä turvetuotantoa energiaomavaraisuuden parantamiseksi mutta mainitsi myös vallitsevan ristiriidan turvetuotannon ympäristöhaitoista. Turpeen käyttöä ei voi Lillebergin mukaan lisätä puuttumatta lupavalitusten ja turvekiistan syihin.

Tapahtumat turvekiistassa kulkevat lähes aina saman kaavan mukaan. Turvetuotannon vastustajat tekevät valituksia myönnetyistä luvista ja vaativat usein jo toiminnassakin olevia tuotantoalueita suljettaviksi niiden alapuolisille vesistöille aiheuttaman haitan vuoksi. Turvetuottajat puolustautuvat tilaamalla kuormitusmittauksia, joilla selvitetään turvetuotannon osuus vastaanottavan vesistön kokonaiskuormituksesta. Kun mittaukset eivät osoita turvetuotantoa syylliseksi haittoihin, sen väitetään johtuvan siitä, että mittausten tilaajana oli turvetuottaja ja tulokset olivat siksi sille myönteisiä.

Turvetuotannon vastustajat eivät itse tilaa näitä mittauksia vaan perustavat väitteensä yleensä uskomuksiin ja luuloihin. Muun muassa eräs turvetuotannon vastustajaksi profiloitunut entinen valtiovarainministeri on kertonut julkisuudessa, että kuormitusmittaukset ja vesianalyysit ovat turhia, koska kaikki tietävät muutenkin, että turvetuotanto pilaa vesistöt.

On kummallista, että kuormitusmittauksia eivät tee tai teetä myöskään vesiensuojelusta vastaavat viranomaiset. He ovat ottaneet sivustakatsojan roolin koko kansantaloutta vahingoittavassa turvekiistassa.

Jotta viranomaiset voisivat tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä sekä käsitellä valituksia faktoihin nojaten, heillä täytyisi olla käytettävissään laajat kokonaisnäkymät kaikista vesistöjen kuormittajista tapauskohtaisesti.

Nyt viranomaiset ovat keskittyneet vaatimaan mittaustuloksia ja vähennyksiä turvetuotannon päästöihin, vaikka ne olisivat jo muutenkin ympäristön muita kuormittajia pienemmät.

Tapio Salminen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat