Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontoa ei kannata häätää kaupungista

Mielipide
 
Jari Lyytimäki

Lasse Katajavuori (HS Mielipide 24. 7.) vaati toimia häirikkölintujen torjumiseksi kaupungeista ja epäili, ettei ihmisillä ole mitään lain antamaa suojaa lintujen melu- ja saasteterrorilta.

Perinteisesti ympäristönsuojelussa meluna ja saasteena on pidetty vain ihmisen toiminnasta syntyviä haittoja. Terroristeiksikaan ei oikein voi leimata muiden lajien kuin ihmisen edustajia. Linnut vain sopeutuvat ja yrittävät pärjätä elinympäristössään, olipa se sitten maaseutu tai kaupunki.

Luontoa ei kannata yrittää häätää kaupungeista. Terveys- ja hyvinvointitutkimus on yhä vakuuttavammin osoittanut, että kaupunkien – myös sisätilojen – vihreyttä ja lajien runsautta kannattaa lisätä. Tämä lienee myös pitkällä aikavälillä paras keino yksittäisten lajien aiheuttamien haittojen ennaltaehkäisyyn. Lajistoltaan rikkaassa ympäristössä haitallisiksi koettujen lajien on yleensä vaikeaa lisääntyä riesaksi asti.

Kuten Katajavuori totesi, ihmisen ja muiden lajien väliset konfliktit saavat paljon näkyvyyttä julkisuudessa. Tällöin haittojen suuruudesta voi syntyä suhteettomia mielikuvia, ja pahimmillaan haittojen torjuntayrityksillä hävitetäänkin luonnon hyötyjä.

Jari Lyytimäki
ympäristönsuojelutieteen dosentti, Riihimäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat