Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaisen tuen puute lisää kuoleman kustannuksia

Mielipide
 
Juha Hänninen

Rahaa säästyy ja inhimillinen kärsimys vähenee, kun kuoleva ihminen ja hänen perheensä saavat hyvin toteutettua, ennakoivaa tukea. Kuolemiseen liittyviltä ongelmilta ja hankalilta tunteilta sekä surulta eivät suojaa sen paremmin ikä, koulutus kuin varallisuuskaan.

Duodecimin konsensuskokouksessa vanhuuskuolemasta todettiin, että yhteiskuntien terveydenhuollon resurssien niukkeneminen johtaa myös vanhuuden arvostuksen kriisiytymiseen. Kuolemisenkin kohdalla tunnutaan ajattelevan, että vanhana kuoleminen ei ole ongelma, koska silloin kuuluukin kuolla. Kuoleville vanhoille ihmisille tarjotaan vähemmän palveluja kuin nuoremmille.

Minuunkin yhteyttä ottaneet vanhukset ja heidän omaisensa eivät kerro lempeistä keskusteluista ja kuolemanpelon vähentämisestä vaan toiveiden sivuuttamisesta ja vajavaisesta tuesta elämän lopulla. Kuolemaan johtavan sairauden diagnoosin saanut ja hänen läheisensä saisivat ihanteellisessa tilanteessa riittävää tukea alusta alkaen. Nykypäivänä tämä ihanne ei aina toteudu.

Vaikka unohdettaisiin inhimillinen kärsimys, varhaisen avun puute lisää kustannuksia. Yksi päivystyspoliklinikan kautta sairaalan akuuttiosastolle johtanut potilastapaus maksaa yhtä paljon kuin kymmenen varhaisen tuen piirissä olevaa.

Kyse ei ole pelkästään siitä, että järjestetään sairaala- tai vuodepaikka tai kipulääkitys, vaan saattohoidossa on kyse erilaisesta hoitokulttuurista ja tavasta suhtautua hoitamiseen ja ihmiseen.

Konkreettisesti tämän eron ilmaisi eräs saattohoitopotilas: "Kun potilaalle puhutaan, puhutaan kuin ihmiselle ja katsotaan silmiin. Kuunnellaan, mitä potilas sanoo ja otetaan se huomioon. Ollaan ystävällisiä ja puhutaan kuin tasavertaiselle ja täysijärkiselle. Ja lisäksi toteutetaan se, minkä potilas pitää tärkeimpänä, eikä syrjäytetä sitä."

Lääkäreillekään ei ole itsestään selvää, kuinka kuoleva ihminen tulisi kohdata. Viivi ja Wagner -sarjakuvassa Wagner kertoo näyttöpäätettä tuijottavalle lääkärille, että "sieluun sattuu". "Ai suoleen sattuu, mitä muuta", kysyy lääkäri.

Vanhojen ihmisten elämänväsymyksestä ja kuolemanhalusta kertovat yksinäisyyden voimakas tunne, kipu siitä, ettei kukaan välitä, kykenemättömyys itsensä ilmaisemiseen, moniulotteinen väsymys ja kokemus siitä, että riippuvuus muista ihmisistä lisääntyy.

Yhä useampi elää yli 85-vuotiaaksi koko lailla pärjäävänä sekä älyllisesti ja emotionaalisesti kompetenttina, kunnes omalle kohdalle tai perheeseen tulee uhka, joka järkyttää tasapainoa. Sellainen voi olla oma, puolison tai (aikuisen) lapsen kuolemaan johtava sairaus.

Sivistyneessä yhteiskunnassa tulisi olla rangaistavaa antaa ihmisten kärsiä – etenkin, kun se olisi hyvin ja halvalla vältettävissä.

Juha Hänninen
ylilääkäri, Terhokoti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat