Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkien kilpailurajoituksia pitää vähentää

Mielipide
 
Mikko Kiesiläinen Antero Vartia

Nykyinen apteekkien lupa- ja hintajärjestelmä on kallis kuluttajille, tuottaa kohtuutonta etua muutamille apteekkiluvan haltijoille ja on epäreilu alalle haluavia kohtaan.

Suomessa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myöntää apteekkilupia tarveharkinnan perusteella. Apteekkarilla voi olla ainoastaan yksi lupa kerrallaan, ja se on aina kunta- tai kunnanosakohtainen.

Käytännössä lupia tulee haettavaksi, kun apteekkia pyörittänyt apteekkari jää eläkkeelle tai saa toisen luvan paremmalta paikalta. Kilpailua apteekkien välillä ei ole, sillä lupajärjestelmä pitää huolen siitä, että apteekit sijaitsevat riittävän etäällä toisistaan. Lisäksi hinnat on säädetty täsmälleen samoiksi koko maassa.

Kilpailun puute apteekkitoimialalla on kallista kuluttajille. Vuonna 2012 julkaistun norjalaisen tutkimuksen mukaan lääkkeiden hinnat apteekeissa olivat Suomessa 12 prosenttia kalliimmat kuin Ruotsissa ja 25 prosenttia kalliimmat kuin Norjassa. Näin siitä huolimatta, että Suomessa on Pohjoismaiden alhaisimmat lääkkeiden tukkuhinnat.

Nykyisellään lääkkeiden hinnat on asetettu tasolle, joka mahdollistaa kannattavan apteekkiliiketoiminnan kaikkialla, missä apteekkeja on. Hintataso johtaa siihen, että hyvällä kauppapaikalla apteekin pyörittäminen on erittäin kannattavaa. Talouselämä-lehden tekemän selvityksen mukaan vuonna 2013 neljä apteekkaria ylsi yli miljoonan euron vuosituloihin.

Järjestelmä on epäreilu alalle haluavia proviisoreita ja yrityksiä kohtaan. Fimean mukaan yksittäistä avointa apteekkilupaa saattaa hakea jopa yli 30 hakijaa, ja pätevät halukkaat joutuvat odottamaan lupaa useita vuosia turhan takia.

Hallituksen tulisi ottaa apteekkialan kilpailurajoitusten vähentäminen asiakseen samaan tapaan kuin Ruotsissa ja Norjassa on tehty. Valtakunnallisista hinnoista tulisi siirtyä enimmäishintoihin, ja apteekkilupa pitäisi myöntää kaikille Fimean asettamat pätevyysvaatimukset täyttäville hakijoille.

Mikko Kiesiläinen
Helsinki
Antero Vartia
kansanedustaja (vihr), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat