Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvatustieteellistä osaamista lainvalmisteluun

Mielipide
 
Susanna Gillberg

Uusi varhaiskasvatuslaki tulee voimaan elokuun alussa. Sen valmistelu kevättalvella hoidettiin nopeasti ja hätiköiden, eikä lopputulokseen oltu alalla kovinkaan tyytyväisiä. Näytti siltä, että mikään ei muutu.

Toivottuja kohennuksia varhaiskasvatukseen ja pedagogiikkaan ei saatu. Se lohdutti, että tämä oli vasta ensimmäinen vaihe. Seuraavan hallituksen oli määrä jatkaa siitä, mihin edellinen jäi.

Alkukesästä saimme kuitenkin kuulla, että uusi hallitus on päättänyt "säästää". Uusi varhaiskasvatuslaki ehtii olla voimassa viisi kuukautta ennen kuin se vähäkin työ ajetaan alas. Lapsia tulee ryhmään vähintään kolme lisää. Lapsen oikeuksia poljetaan rajoittamalla päivähoito-oikeutta vanhempien asemasta riippuen, ja esiopetuksen lisänä oleva päivähoito voidaan toteuttaa kerhotoimintana missä ja miten vain.

Koko ala katsoo nyt hallituksen suuntaan. Onko hallituksella rohkeutta perua suunnitellut säästöt, jotka eivät tosiasiassa ole säästöjä vaan pidemmällä aikavälillä pahimmillaan suuriakin menoja?

Entä jos varhaiskasvatuslain laatimista jatkettaisiinkin siten, että sitä kohtaan esitetty kritiikki huomioitaisiin ja lainvalmistelun taustalla vaikuttaisi varhaiskasvatustieteellinen tutkimus? Toivon, ettei hallitus tee tällaisen säästöesityksen kaltaisia toimenpiteitä omavaltaisesti, ilman kasvatustieteellistä asiantuntemusta.

Entä jos ei annettaisikaan suomalaisen varhaiskasvatuksen ja varhaispedagogiikan rapistua enää yhtään enempää vaan päinvastoin panostettaisiin siihen? Näytettäisiin muulle maailmalle, että varhaiskasvatukseen laitettu euro tuo itsensä moninkertaisena takaisin.

Susanna Gillberg
lastentarhanopettajana
työskentelevä varhaiskasvatuksen maisteriopiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat