Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimuksessa ei pidä unohtaa perheitä

Mielipide
 
Lassi Köppä

Yhteiskuntasopimuksen lähtökohdiksi on monessa viime aikojen kannanotossa nostettu työajan pidentäminen ja erilaisista vapaista tai lisistä luopuminen. Vaikka vuosityöajan pidentäminen voi olla edessä globaalin kilpailukyvyn säilyttämisen takia, myös työtuntien sisällöstä tulisi keskustella.

Miten työtä tehdään tulevaisuudessa? Mekaaninen työajan lisääminen alentaa periaatteessa yksikkötyökustannuksia, mutta se ei välttämättä johda suoraan tuottavuuden paranemiseen. Perheystävällisempi työskentelykulttuuri tarjoaisi yhden näkökulman työelämän laadulliseen kehittämiseen.

Selvä viite yleisestä perheystävällisyyden heikentymisestä on syntyvyyden pienentyminen viime vuosina. Esimerkiksi 1990-luvun laman aikana syntyvyys lisääntyi, mutta nykyisen taantuman aikana niin ei ole käynyt.

Aktiivinen panostaminen esimerkiksi työn ja perheen parempaan yhteen sovittamiseen antaisi myönteisen signaalin lapsiperheille. Tuoreet työllisyystilastot kertovat erityisesti naisten siirtyneen työvoiman ulkopuolelle. Myös tämä viittaa työelämän perheystävällisyyden vähenemiseen.

Työhyvinvointi on yksi tärkeimmistä yrityksen tuottavuuteen vaikuttavista tekijöistä. Työhyvinvointiin vaikuttaa erityisesti se, miten työntekijä pystyy sovittamaan yhteen työn ja yksityiselämän vaatimukset. Jotkin yritykset ovat sen jo oivaltaneet. Esimerkiksi rahoitusalan analyytikot ovat yhä kiinnostuneempia yritysten ilmapiiristä ja työtyytyväisyydestä tehdessään sijoituspäätöksiä (HS 8. 4.).

Kaikki kolmikannan osapuolet tuntuvat kaipaavan paikallisen sopimisen lisäämistä. Se on hyvä lähtökohta myös perheystävällisemmän työelämän näkökulmasta. Työn ja perheen parempi yhteen sovittaminen toteutuu tai jää toteutumatta viime kädessä paikallisella tasolla.

Kyse on asenteista, johtamisesta ja pienistä joustoista, joita eri toimialoilla voidaan jo nyt tehdä – jos vain halutaan. Johdon ja esimiesten suhtautuminen sekä heidän oma esimerkkinsä ovat tässä keskeisiä asioita.

Perheystävälliseen yhteiskuntasopimukseen tulisi nostaa niitä laadullisia tekijöitä, jotka auttavat työntekijöitä yhdistämään työn ja perheen paremmin. Työssä olevan voi olla paljon helpompi hyväksyä sellainen työajan pidentäminen, jolla tavoitellaan myös työn laadullista parantumista.

Lassi Köppä
hankepäällikkö
Perheystävällisesti töissä -hanke Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat