Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydennyspalveluskoulutus vaatii uudistamista

Mielipide
 
Olli Envall

Helsingin Sanomissa kerrottiin (22. 5.) reserviläisten hakeutumisesta täydennyspalvelukseen. Siviilipalveluslaki velvoittaa osallistumaan täydennyspalvelukseen 12 kuukauden kuluessa hakemuksen hyväksymisestä. Palvelusaika on enimmillään 40 vuorokautta, mutta käytännössä viisi. Täydennyspalveluksen jälkeen ei voi palata reserviläiseksi.

Siviilipalveluskeskus kouluttaa vuosittain edellisenä vuonna täydennyspalvelukseen hakeneet. Palvelusviikon luennot sisältävät ensiapua, aseistakieltäytymisen historiaa, konfliktien anatomian pohdintaa, öljyntorjuntaa ja liikuntaa. Koulutuksessa voi suorittaa ensiapu- ja alkusammutuskortit.

Koulutukselle ei ole asetettu selvää opetustarkoitusta. Opintojakso ei luo valmiuksia turvata yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja. Koulutuksessa olleita ei kohdenneta poikkeusolojen organisaatioiden käyttöön.

Yksi syy hakemusten lisääntymiseen on Euroopan jännittynyt tilanne, joka on saanut reserviläiset ajattelemaan sotilaallisen varustautumisen mielekkyyttä ja seurauksia. Moni vastustaa Suomen Nato-lähentymistä.

Hakemuksessa ei tarvitse eritellä syytä, mutta voidaan olettaa, että pääosa hakemuksista on laadittu käytännöllisistä syistä, kuten siviilipalvelukseen haettaessa. Vuosina 1998–2014 täydennyspalvelukseen hakeutui yli 2 800 koulutettua reserviläistä. Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä hakemuksia on jätetty 648 kappaletta.

Nykymuotoinen siviilipalvelus tai lyhyt täydennyspalvelus ei tuota pelastus- ja väestönsuojelutehtäviin kykeneviä osaajia. Yksistään tehtävissä vaadittava fyysinen ja henkinen valmius karsii pääosan tarjolla olevista palvelusvelvollisista.

Vastuuministeriöiden tulee saattaa asia kuntoon. HS:n mukaan siviilipalvelusrekisterissä on 25 000 henkilöä. Rekisteri on vain rauhan ajan käyttöön. Liikekannallepanon aikana on tehtävä aikamoinen henkilöstön jaottelu, jotta edes jotenkin mahdolliset osaajat päätyisivät oikeille paikoille.

Nykymuotoinen täydennyspalveluskoulutus on reserviläiselle rentouttava tyky-tapahtuma. Kohdentaisin koulutuksen ympäristötuhojen torjuntaan ja jälkihoitoon. Siihen on valmiit koulutusorganisaatiot. Ne kykenevät tarjoamaan Siviilipalveluskeskukselle tehokkaita kursseja.

Olli Envall
sotatieteiden maisteri,
tohtoriopiskelija, Kouvola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat