Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteisöveron modernisointi lisäisi investointeja

Mielipide
 
Jukka Palokangas

Atso Vainio kirjoitti osuvasti yritysten investointien tärkeydestä (HS Mielipide 21. 7.). Yritysten investoinnit ovat talouden kasvussa avainasemassa. Investointien romahtamisen seurauksena vienti ja tuottavuus ovat vähentyneet merkittävästi ja työttömyys kasvanut.

Investoinnit ovat tuotannollisia tai innovaatioiden kehittämistä. Investointipäätökset edellyttävät aina sekä kykyä että halua investoida.

Globaalin kilpailun takia yritysten kynnys investoida Suomeen on noussut korkeaksi. On kiinnitettävä erityistä huomiota niihin tekijöihin, joilla investointikynnystä alennetaan.

Investointeja Suomeen voidaan kiihdyttää uudistamalla työmarkkinoita niin, että ne tukevat paikallisia ratkaisuja, ja muuttamalla yritysverojärjestelmää siten, että se kannustaa investointeihin. Hallitusohjelma on näiden uudistusten eteenpäinviennissä joustava. Verotusratkaisujen on koskettava laaja-alaisesti koko elinkeinoelämää.

Nopea keino saada investoinnit kasvuun on modernisoida yhteisöverotus niin, ettei investointeihin käytettäviä yritysvoittoja veroteta. Verotus tehtäisiin vasta siinä vaiheessa, kun voittoja maksetaan omistajille.

Tällaisella uudistuksella olisi merkittävä vipuvaikutus myös niihin pk-yrityksiin, jotka kamppailevat heikolla omavaraisuudella investointirahoituksen saamiseksi pankeilta.

Voitollisten yritysten nettotulos ennen veroja on tänä vuonna noin 20 miljardia euroa. Realistisesti arvioiden yhteisöverojen myöhentäminen mahdollistaisi investoiville yrityksille viidessä vuodessa jopa viisi miljardia euroa enemmän omia pääomia investointeja varten.

Suomen lähimenneisyys on huolestuttava. Yritysten investoinnit ovat vähentyneet 10 miljardilla eurolla vuoden 2008 jälkeen. Pudotusta on 30 prosenttia. Satatuhatta työpaikkaa on hävinnyt. Yritysten investoinneilla ja työpaikkatilanteella on selvä yhteys talouskasvuun ja verotulojen kehitykseen.

Elinkeinoelämän keskusliiton teollisuutta koskeva investointitiedustelu antaa pientä toivonkipinää. Teollisuus suunnittelee lisäävänsä investointejaan Suomessa tänä vuonna 900 miljoonalla eurolla. Tämä vastaa 10:tä prosenttia siitä pudotuksesta, joka on kaikkiaan tapahtunut yritysten investoinneissa viime vuosina.

Hallituksen tulisi tukea ja vahvistaa tätä kehitystä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.

Jukka Palokangas
pääekonomisti
Teknologiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat