Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makasiinien raunio jätettävä muistomerkiksi

Mielipide
 
Jussi Salmi

Taidehistorian emeritaprofessori Riitta Nikula kirjoitti osuvasti (HS Mielipide 24. 7.) tarpeesta säilyttää VR:n makasiineista jääneet rauniot. Epäilen, syntyykö niiden ympärille kummoista toimintaa, mutta rauniot on syytä jättää jälkipolville muistomerkiksi spontaanisti syntyneen kaupunkikulttuurin tuhoamisesta.

Vielä vuosituhannen vaihteessa makasiineja arvioitiin korkeintaan niiden rakennustaiteellisen arvon näkökulmasta. Kirpputorin ympärille syntynyt kaupunkikulttuuri, jota nyt haetaan muualta maailmasta vimmalla, ei ollut säilyttämisen eikä kaupallisen kehittämisen arvoista.

Musiikkitaloa epäilemättä tarvitaan, mutta siitä ja sen ympäristöstä puuttuvat kaupunkiin kuuluvat spontaanius, rosoisuus ja inhimillinen koko.

Ikään kuin hyvityksenä makasiinien purkamisesta tyhjälle kentälle rakennettiin Kansalaistori-niminen aukio, joka ei ole tori ja jossa ei ole kansalaisia. Jos makasiinien kaupunkikulttuurin olisi annettu elää ja kehittyä, voi vain kuvitella, millainen tila saattaisi olla nyt.

Matkailijat ihastelisivat keskellä kaupunkia ainutlaatuista kirpputorin, pienten liikkeiden ja kahvioiden sekä tapahtumien keskittymää, jota reunustaisivat puisto, parlamentti ja nykytaiteen museo Kiasma. Tulevan keskustakirjaston liepeillä olisi jo toimintaa, jota kirjasto täydentäisi.

Vanhat rauniot tulee säilyttää, ja seinälle tulee kiinnittää kaupunkikulttuurin näivettämisen muistolaatta. Laattaan voi merkitä päivämäärän, jolloin Helsingin kaupunginvaltuusto päätti makasiinien purkamisesta.

Jussi Salmi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat