Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaisten on edelleen huolehdittava vanhuksista

Mielipide
 
Etäomainen

Vanhuspalvelulaki on saatu voimaan, ja nyt julkisen sektorin vanhuspalveluyksiköitä ollaan viemässä omavalvontaan. Hyvä niin, mutta omaisten ja läheisten huolenpitoa tarvitaan edelleen.

Esimerkiksi Alzheimerin tautia ja ikääntyvien ravitsemusta tutkitaan Suomessa ansiokkaasti. Osallistuin kesäkuussa Kuopion yliopiston järjestämään kansainväliseen symposiumiin, joka käsitteli Alzheimerin tautia. Kokouksessa tuotiin ansiokkaasti esiin muun muassa proteiinipitoisen ravinnon vaikutusta muistisairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Harmikseni tutkimustulokset eivät näy hoitotyön arjessa.

Muistisairas omaiseni asuu vuodepotilaana tehostetun palveluasumisen asunnossaan. Hän ei ole pystynyt puhumaan muutamaan kuukauteen. Ravinto menee letkulla suoraan mahalaukkuun ja osittain syötettynä.

Etäomaisena olen luottanut siihen, että hoitajat tekevät parhaansa perushoidon toteuttamisessa. Omaiseni paino kuitenkin hävisi silmissä, ja hänen selkäänsä tuli iho-ongelmia. Painoa kysyessäni selvisi, että se oli pudonnut 15 kiloa kolmessa kuukaudessa.

Kala-allergiselle ei ollut saatu korvaavaa ateriaa tietoteknisten ongelmien vuoksi. Tiedustellessani omaisen vointia puhelimitse vastaus oli, että vointi on kuten ennenkin.

Tilanteen selvittely lähti jälleen kerran käyntiin omaisten pyynnöstä. Ravitsemusta lisättiin. Nyt paino nousee, samoin vireystaso.

Kuinka kauan saamme odottaa, että tutkimustulokset siirtyvät arjen käytäntöihin? Omavalvontakaan hoitoyksiköissä ei riitä, tarvitaan myös omaisvalvontaa.

Etäomainen
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat