Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtuullisuutta verotuksen solidaarisuuteen

Mielipide
 
Pekka Mattila

Helsingin Sanomissa (Talous 25. 7.) selvitettiin pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien tulojen kehitystä. Jutun mukaan tämän ryhmän yhteenlasketut palkat ja bonukset kasvoivat viime vuonna 8,3 prosenttia eli 79 000 euroa. Eläkeindeksin korotus viime vuodelle oli 1,4 prosenttia. Kuluvan vuoden alussa kansaneläke- ja työeläkeindeksejä korotettiin pysyvästä lainsäädännöstä poiketen vain 0,4 prosenttia.

Kuulun niin sanottuihin hyvätuloisiin eläkeläisiin: minulla on ollut työurani aikana hyvät ansiotulot. Bonuksia tai osinkoja en ole saanut milloinkaan. Verot maksoin aikanaan nurkumatta.

Vuonna 2013 määrättiin niin kutsuttu raippavero eläkeläisille, joiden vuosittainen eläke on yli 45 000 euroa. Sen perusteluina mainittiin, että näin pyrittiin yhtenäistämään palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. Samanaikaisesti yli 100 000 euron palkkatuloista säädetty raippavero on määräaikainen, mutta eläkeläisten osalta se on säädetty pysyvästi voimassa olevaksi.

Olen maksanut myös raippaveroni nurkumatta. Mielestäni niiden, joilla on varaa, tulee osallistua vähempiosaisten kansalaisten toimeentulon perusedellytysten turvaamiseen juuri verotuksen kautta.

Toimitusjohtajia koskeva uutinen herätti minussa voimakkaan tunteen siitä, että kaikki ei ehkä ole ihan kohdallaan. Viime vuosina suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa on – mielestäni aivan oikein – korostettu yhteisvastuuta ja solidaarisuutta yhtenä keinona nykyisestä talous- ja työllisyystilanteesta selviämiseksi. Ymmärrän sen tarkoittavan nimenomaan hyväosaisten solidaarisuutta huono-osaisia ja kaltoin kohdeltuja kohtaan.

Tältä kannalta katsoen en pidä oikeudenmukaisena enkä kohtuullisena sitä, että vain suuresta eläkkeestä peritään raippaveroa. Me sitä maksavat olemme aikoinaan jo maksaneet asianmukaiset verot tuloistamme. Harvoin ovat veroprosentit olleet nykyistä pienempiä.

Miksi ihmeessä tämä solidaarisuus kohdistuu vain meihin eläköityneihin eikä niihin, jotka nyt nauttivat suurista palkkatuloista? Puhumattakaan niistä, jotka ansaitsevat palkkana ja bonuksina 25-kertaisesti kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen vuosiansioiden verran.

Pekka Mattila
eläkeläinen
Tallinna, Viro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat