Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukio-opiskelusta puuttuu oivalluksen ilo

Mielipide
 
Pekka Räihä

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on äskettäin ehdottanut nykyisten lukioiden rinnalle niin sanottuja tiedelukioita. Luukkaisen mukaan lukiolaisen tie yliopistoon nopeutuisi ja rakennelma antaisi erityisesti lahjakkaille opiskelijoille haasteita nykyistä lukiota enemmän.

Ehdotukset lukion uudistamiseksi ovat toki tervetulleita, mutta Luukkaisen esittämä malli on kovin marginaalinen. Se nimittäin jättäisi suurimman osan lukioista ennalleen ja tekisi osasta eliittilukioita, joiden kautta oikaistaisiin yliopistoon.

Ongelma ei ole tiedelukion puute vaan nykylukiosta puuttuva tieteellinen, tutkimuksellinen orientaatio. Lukioon syvään juurtunut "lue ja toista" -opiskelumenetelmä ei vastaa sen kummemmin nykyajan yhteiskunnan edellyttämiä osaamistarpeita kuin yliopistossa tarvittavia opiskelutaitojakaan. Menetelmä tuottaa lähinnä vain väsyneitä ja opiskeluun tympääntyneitä sekä yksin puurtamiseen tottuneita ylioppilaita.

Jotta lukio kehittyy, pänttäämiskulttuurin on vaihduttava tutkimukselliseen lähestymistapaan. Tällöin opiskeltavia asioita lähestyttäisiin kokonaisvaltaisesti yhdessä tutkien, analysoiden ja pohtien – sen sijaan, että niitä vain painetaan mieleen.

Kun lukiolaisen ei tarvitsisi vuodesta toiseen tavoitella opettajan hallussa tai kirjassa olevaa "oikeaa tietoa", myös oma ajattelu voisi kehittyä nykyistä paremmin. Tutkimuksen tekemiseen liittyvä arvoituksen ratkaiseminen toisi mukanaan myös lukiosta puuttuvaa oivalluksen iloa. Samalla kuilu yliopistoon kaventuisi kaikilla lukiolaisilla eikä vain hyväosaisten lapsilla.

Koska maailma muuttuu nopeasti ja muutoksen suuntaa on mahdotonta arvioida, lukioiden on tarjottava opiskelijoilleen uudessa maailmassa tarvittavat lääkkeet. Sen on kannustettava oppilaitaan omaan ajatteluun, yhteiseen tekemiseen ja tutkimukselliseen orientaatioon. Näillä eväillä tulevaisuuden voinee kohdata paremmin kuin nykylukion tarjoamilla lähtökohdilla.

Pekka Räihä
yliopistonlehtori,
kasvatustieteiden yksikkö
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat