Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen hyvinvointi ei ole taloustiedettä

Mielipide
 
Roy Sandberg

Käsitteiden määrittely on ensiarvoisen tärkeää yhteiskunnallisen keskustelun kaavoittamisessa. Julkista vuoropuhelua on mahdollista profiloida halutunlaiseksi liittämällä toistuvasti tiettyjä näkemyksiä valittuihin termeihin.

Esimerkiksi voi ottaa hyvinvointikäsityksen, joka pantiin taloustieteessä uusiksi jo kauan sitten. Arkielämässä se ei välttämättä useinkaan näy, mutta poliittisessa päätöksenteossa tätä uudistettua näkemystä käytetään kansantalouden navigaattorina. Kun verotusta kevennetään, julkista sektoria supistetaan ja sääntelyä eli kaupankäynnin rajoitteita puretaan, pohjana on lähtöoletus, jonka mukaan markkinoiden vapauttaminen johtaa aina hyvinvoinnin lisäykseen.

Taloustieteellinen hyvinvointiteoria eroaa kuitenkin valtavasti hyvinvointiin perinteisesti yhdistetyistä ajatuksista. Ekonomisteille hyvinvoinnin ainoa mittari on niin kutsuttu rationaalinen valinta. Se tarkoittaa yksinkertaistettuna, että ihmiset ilmaisevat itse päätöksillään, mikä tuottaa heille hyvinvointia.

Elämässä on kuitenkin valtava määrä vaikeita ratkaisuja, joiden tekeminen edellyttää huomattavia taustatietoja. Vaikuttaa kummalliselta, että erikoistumisen kultakaudella yksittäisen ihmisen pitäisi yhtäkkiä ruveta kaiken asiantuntijaksi huolehtiakseen omasta hyvinvoinnistaan. Lisäksi on mahdotonta päästä tilanteeseen, jossa kaikilla olisi yhtäläinen ymmärrys valintojensa seurauksista, koska ihmisten tietotasot vaihtelevat.

On myös vaikea käsittää, miten esimerkiksi huumeriippuvuus tai kuolema voisi kohentaa henkilön hyvinvointia. Taloustieteen hyvinvointikäsityksen mukaan itsemurha ja heroiininkäyttö ovat silti vain rationaalisia valintoja, jotka parantavat ihmisten hyvinvointia verrattuna elossa pysymiseen tai huumeettomuuteen.

Kun tällainen ideologia ohjaa talouspolitiikkaa, olisi suotavaa, että joku toisi siihen hieman tieteellisemmän näkökulman. Ihmiset eivät nimittäin aina ole perillä siitä, mikä on heille itselleen parhaaksi. Siksi on olemassa tutkimusta, jonka avulla sitä yritetään selvittää.

Hyvinvointi on muutakin kuin umpimähkäisiä valintoja lähtökohtien määräämistä lajitelmista.

Roy Sandberg
valtiotieteiden opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat