Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makasiinin uusiokäytöstä arkkitehtuurikilpailu

Mielipide
 
Ossi Kajas

Helsingin rakennuskanta on hyvin nuorta, ja 1900-lukua vanhempien rakennusten muutaman prosentin osuus pienenee koko ajan. Jäljellä oleva persoonallinen pätkä VR:n makasiinia on ainoa kaltaisensa muistuma Töölönlahden monivaiheisesta historiasta.

Makasiininpätkän pohjalta voisi muokata ainutlaatuisen, ihmisen kokoisen kokemuspaikan, joka toisi historiallista ulottuvuutta 2000-luvun monipuoliseen kaupunkielämään. Esimerkiksi Keskustakirjastosta pois jäänyt sauna sopisi makasiinille hyvin.

Kun makasiinin kohtalosta päätetään, on hyvä tiedostaa suojellun rakennuksen mahdollisuudet. Makasiinin tiilet eivät ole hauraita, eikä rakennus ole romahtamisvaarassa, kuten HS:n jutuissa (Kaupunki 18. 7. ja 25. 7.) ja pääkirjoituksessa (23. 7.) väitetään. VTT:n vuonna 2006 tekemä tutkimus toteaa, että tiilien puristuslujuus täyttää lujuusluokan 25 MPa vaatimuksen, mikä on hyvä.

VTT:n tutkimuksen mukaan osa tiilistä on kovaksi poltettuja ja osa heikkoja, mikä on ominaista 1890-luvun tuotannolle. Samalla perusteella puolet kantakaupungin vanhoista rakennuksista pitäisi purkaa. Yhteenvetona tutkimuksessa todetaan, että asianmukaisin räystäin ja sateelta suojaavin pellityksin varustetussa rakennuksessa kivien käyttöikä voi olla pitkä.

Makasiinin rakenteita voidaan myös edelleen vahvistaa. Kuten ympäristöministeriön asetuksessa tiilirakenteista todetaan, korjausrakentamisessa voidaan raudoituksella lisätä muuratun rakenteen taivutus- ja vetokestävyyttä ja siten estää rakenteen hauras murtuminen.

125 vuotta vanhat seinät ovat siis käyttökelpoisia, jos niin halutaan. Miltä Ateenan tai Rooman keskusta näyttäisi, jos niistä olisi aina purettu vanhat rakennukset uusien alta pois?

Suojellun makasiinin uusiorakentamisesta pitäisi järjestää arkkitehtuurikilpailu, jossa painotetaan rakennuksen mahdollisimman monipuolista käyttöä. Euroopan satoja vuosia vanhoista kaupungeista löytyy paljon ideoita siitä, miten vanhoja rakennuksia voidaan uusiokäyttää osana uutta arkkitehtuuria. Antiikkia ei tehdä lisää.

Ossi Kajas
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat