Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risteilylaivojen päästöt on saatava kuriin

Mielipide
 
Timo Niukkanen

Itämerellä seilaavat kansainväliset risteilyalukset saavat edelleen päästää käsittelemättömät käymäläjätteensä mereen. Ehtona on, että likatankkien tyhjennys tapahtuu parinkymmenen kilometrin päässä rannikolta.

Suurilla risteilijöillä saattaa olla yli 4 000 matkustajaa ja 2 000 miehistön jäsentä. Kesäkaudella Suomessa vierailevien risteilijöiden lukumäärä nousee useaan sataan. Puhutaan siis 1–2 miljoonan ihmisen eli suurkaupunkia vastaavan väestömäärän päästöistä.

Jos laivalla herkutteleva ihminen erittää keskimäärin litran virtsaa ja satoja grammoja ulostetta vuorokaudessa, ja jos laivat viipyvät Itämerellä risteilykaudella vaikkapa 50 vuorokautta, kauden aikana risteilyalukset päästävät Itämereen yhteensä 100 miljoonaa litraa virtsaa ja kymmeniä miljoonia kiloja ulostetta.

Laivojen vessojen huuhtelu- ja suihkuvedet laimentavat päästöjä mutta kasvattavat yllämainitut päästöluvut satakertaisiksi. Kun lisäksi otetaan huomioon pelloilta, viemäreistä ja ilmasta tuleva kuormitus, sisämeren kaltainen, matala ja ennestään huonossa kunnossa oleva Itämeri ei kerta kaikkiaan kestä tällaista menoa. Poliittista ratkaisua ei kuitenkaan ole näköpiirissä ainakaan lähivuosina.

On toki mainittava, että Ruotsin-, Saksan- ja Tallinnan-laivojen, yhdysalusten, saaristoristeilijöiden ja pienveneiden päästöille on säädetty hyvin tiukat määräykset – ja niitä myös noudatetaan.

Kansainvälisten risteilyalusten jätepäästöt olisivat hyvä kohde jollekin ympäristöjärjestölle.

Timo Niukkanen
filosofian maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat