Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maankäytön vaikutusten arvioinnissa puutteita

Mielipide
 
Sampo Soimakallio Laura Saikku

Helsingin Sanomissa on viime päivinä käsitelty maankäyttöön liittyviä eettisiä ja ekologisia kysymyksiä. Osmo Kammonen (HS Mielipide 23. 7.) kirjoitti, ettei EU:n energiapolitiikka enää aiheuta maa-alan lisäkysyntää biopolttoaineiksi. Kammosen mukaan Neste tekee työtä sen varmistamiseksi, että biopolttoaineiden raaka-aine on eettisesti ja hiilijalanjäljeltään kestävää.

Koska asia on monimutkainen, moniulotteinen ja hyvin tärkeä, haluamme tuoda esille muutaman maankäytön ympäristövaikutuksiin liittyvän lisänäkökulman.

Globaali kilpailu tuottavasta maa-alasta kovenee jatkuvasti ruoan, rehun, energian ja kuidun tuotannon kasvun vuoksi, kuten Heini Toikkanen ja Tapani Yrjölä kirjoittivat (HS Vieraskynä 20. 7.). Lisäksi osa tuottavasta maa-alasta on suojeltuna tai otettu rakennetun ympäristön piiriin. Vaikka tuottavan maa-alan tarve biopolttoaineiden raaka-aineiksi ei enää kasvaisikaan, nykyinenkin maankäyttö kilpailee maa-alasta muiden käyttökohteiden tavoin.

Kun maa-ala on kilpailtua, mikä tahansa maankäyttö syrjäyttää jonkin toisen käyttötarkoituksen. Jos maan käytöstä biopolttoainetuotantoon luovuttaisiin, maa-ala vapautuisi muuhun käyttöön. Biopolttoainekäytöstä aiheutuu siis monimutkaisia epäsuoria vaikutuksia, jotka on usein sivuutettu.

Näiden epäsuorien vaikutusten ohella maan varaaminen sinänsä estää maan palautumisen luonnontilaan. Maan pitäminen esimerkiksi peltona tai puuplantaasina estää luontaisen kasvillisuuden kasvun, useilla alueilla metsittymisen, ja siten luontaisen hiilivaraston kertymisen. Tämä on suoraan laskettavissa ihmisen toiminnan aiheuttamaksi ympäristövaikutukseksi.

Valitettavasti kyseinen vaikutus on usein sivuutettu, kun maankäyttöön liittyvien ihmisen toimintojen hiilijalanjälkiä on arvioitu tai arviointia standardoitu. Tämä puolestaan on johtanut muun muassa biopolttoaineiden hiilijalanjälkien aliarvioimiseen ja harhaanjohtavan tiedon käyttämiseen sekä energia- että maankäyttöstrategioita laadittaessa.

Sampo Soimakallio
Laura Saikku
ympäristötieteiden dosentteja Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat