Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuslakimme on haitaksi hyvinvointivaltiolle

Mielipide
 
Martti E. O. Korpela

Yltyvä lama pakottaa julkisen vallan rukkaamaan hyvinvointivaltion perusteita. Avokätisen sosiaalipolitiikan synnyttämät etuisuudet eivät enää olekaan noin vain jokaisen ulottuvilla. Velkarahalla pönkitetty suomalainen elämisen taso on tulossa tiensä päähän.

Hallituksen toimiin liittyen on ollut merkille pantavaa, kuinka oikeusoppineet ovat tulleet ulos kammioistaan julistamaan sen ja sen säästötoimen olevan perustuslain vastainen. Näinhän on jo onnistuttu kaatamaan kuntia ja sosiaali- sekä terveyspalveluja koskeneet uudistukset. Suomalaista vallanjakoa koskeva kummallisuus puolestaan on, että eduskunnan perustuslakivaliokunta toimii omissa asioissaan ikään kuin se olisi riippumaton tuomioistuin.

Vuoden 1999 perustuslaki muistuttaa monilta osin yltäkylläisyydessä elävän valtion sosiaalipoliittista ohjelmaa. Sen läpi kulkee ajatus kansalaisten oikeudesta työhön ja sosiaaliturvaan. Herää kysymys, ketkä tällaista oikeutta eivät sitten soisi. Miksi on nähty tarvetta sisällyttää itsestäänselvyyksiä juuri perustuslakiin?

Työttömyyden riivatessa lähes puolta miljoonaa kansalaista lause "pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön" kuulostaa pilkanteolta ainakin työvoimatoimistojen ovia paukuttaville.

Kiitos vanhentuneen perustuslakimme myös maan nykyinen hallitus on koko ajan ikään kuin jalkapuussa. Suurempiin kokonaisuuksiin pyrkivässä globaalissa taloudessa perustuslakimme kunnallista itsehallintoa koskevat säädökset eivät ole tästä ajasta. Kuntauudistuksen vesittyminen kertoo karua kieltä siitä, kuinka ahtaissa ympyröissä edelleenkin elämme omilla aitavierillämme.

Perustuslakimme kuuluttaa erilaisten oikeuksien perään. Sen henki on kansalaisia holhoava. Sen sijaan hyvinvoinnin taloudellisista edellytyksistä ei siinä ole henkäystäkään. Siis siitä, että hyvinvointivaltion perustan muodostaa rakenteiltaan terve kansantalous, ei velkarahalla mällääminen.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen tulevaisuus riippuukin nyt siitä, missä määrin hallitus onnistuu paitsi välttämään ay-liikkeen luomat karikot myös torjumaan perustuslakiasiantuntijoiden sekaantumisen maan pelastamiseen haaksirikolta.

Martti E. O. Korpela
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat