Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi kansalaisaloite tasa-arvoista avioliittoa vastaan ei täytä lain vaatimuksia

Mielipide
 
Outi Lepola
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat kokoontuivat Kansalaistorille viime vuoden marraskuussa.
Tasa-arvoisen avioliittolain kannattajat kokoontuivat Kansalaistorille viime vuoden marraskuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskuntaan ollaan aikeissa jälleen tuoda avioliittolakia koskeva kansalaisaloite. Sen tarkoituksena on kumota avioliittolain muuttamisesta annettu laki, joka voimaan tullessaan mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliiton sekä yhteisadoption.

Aloitteentekijöiden mukaan aloitteen tarkoitus toteutuu, kun avioliittolain muuttamisesta annettu laki kumotaan ennen sen voimaantuloa, jolloin voimassa olevat avioliittolain säännökset jäävät edelleen voimaan.

Huomionarvoista on, että tämä aloite on kansalaisaloitelain vastainen. Lakia koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että aloite voi koskea voimassa olevan lainsäädännön muuttamista tai kumoamista taikka kokonaan uuden lain säätämistä jostakin asiasta.

Uusi aloite sen sijaan kohdistuu vastikään vahvistettuun lakiin, joka ei ole vielä voimassa, ja sen tarkoituksena on tukea edelleen voimassa olevaa lakia.

Samassa hallituksen esityksessä kansalaisaloitelaiksi todetaan, ettei aloitteen tekemiselle aiheudu estettä siitä, että samasta asiasta olisi jo vireillä tai eduskunnan käsiteltävänä toinen kansalaisaloite. Aiempi avioliittolakia koskenut kansalaisaloite ei kuitenkaan ole enää vireillä, vaan ratkaistu.

Niin ikään kansalaisaloitelakia koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että samasta asiasta voitaisiin tehdä myös uudelleen kansalaisaloite, jos edellinen aloite hylättäisiin eduskunnassa. Edellinen avioliittolakia koskeva aloite kuitenkin hyväksyttiin eduskunnassa.

Uusi aloite ei myöskään täytä kansalaisaloitelain tavoitetta huolehtia siitä, että eduskunnan lainsäädäntötyö sujuu joustavasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Ei voi pitää tarkoituksenmukaisena sitä, että eduskunta alkaisi vain vajaan vuoden kuluttua käsitellä uudelleen lakia, jonka muutoksen se on juuri hyväksynyt erittäin pitkän ja perusteellisen käsittelyn jälkeen.

Kansalaisaloitelaissa ei säädetä mitään siitä, kuinka eduskunnan pitäisi käsitellä kansalaisaloitteita. Tätä asiaa ryhdyttiinkin pohtimaan vasta kun ensimmäinen kansalaisaloite oli saapunut eduskuntaan.

Kansalaisaloitteiden suuren periaatteellisen merkityksen ja niiden yhtäläisen kohtelun takaamiseksi kansalaisaloitteen käsittelystä eduskunnassa olisi tarpeen säätää laissa.

Uuden avioliittolakia koskevan kansalaisaloitteen osalta on kuitenkin selvää, ettei se täytä edes käsiteltäväksi ottamisen edellytyksiä.

Outi Lepola
valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat