Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Projektirahoitus haaskaa yliopistojen resursseja

Mielipide
 
Jukka Korpela

Tutkijatohtori Juhana Siljander tarttui tärkeään tiederahoitusta koskevaan kysymykseen (HS Vieraskynä 27. 7.). Kun yliopistojen leikkauksista valitetaan, halutaan lisää rahaa pohtimatta sitä, tukeeko järjestelmä tiedettä vai tiedelaitoksia. Keskiössä oleva kilpailutus toimii, jos kilpailuttaja tuntee totuuden, koska tämä valitsee rahoitettavaksi omalta kannaltaan parhaan.

Kun valtion rahaa jaetaan Suomen Akatemian kilpailutuksen kautta, Akatemian pitäisi tuntea tieteen huominen totuus. Keksinnön määritelmään kuitenkin kuuluu, että sitä ei ole aiemmin keksitty. Mikään asiantuntijalautakunta ei voi päättää, mikä on maailmaa mullistava huippuprojekti. Suuret löydöt ovat pitkäjänteisessä työssä kohdattuja sattumia.

Projektit ovat jo lähtökohtaisesti määräaikaisia ja rajattuja eli lyhytjänteisiä. Projektien kilpailutus on järkevää, jos ajattelee yliopistoyksikköä yrityksenä. Projekteilla se varmistaa rahoituksensa, ja sääntöjä tarkasti noudattamalla yksiköstä voi tehdä tehokkaan rahoituksen hakijan. Tämä ohjaa toimintaa ja tekee tiedelaitoksesta konsulttitoimiston, joka suoltaa huipputieteen sijaan rahoittajien tilaamia selvityksiä.

Projektityö vaatii omat ammattilaisensa, jollaiseksi harjaantuvat yliopistojen vakituiset pätkätyöläiset, joten heitä on syytä palkata nuorten huipputohtorien sijaan.

Kilpailutuksen logiikan mukaan suurin osa projektihakemuksista ei johda mihinkään. Vaikuttaa järjettömältä, että tieteellistä henkilöstöä käytetään laatimaan hakemuksia eikä tekemään tiedettä. Kaikkein järjettömimmältä tuntuu, että tutkijoiden sijaan organisoidaan hakemushallintoa ja palkataan hakemusasiantuntijoita laatimaan oikeantyyppistä tekstiä rahoittajien miellyttämiseksi. Valtiontalouden tarkastusviraston soisi kiinnostuvan siitä, että järjestelmä hukkaa tiederesursseja kilpailuihin, joilla valtio jakaa valtion rahaa valtion toimijoille.

Siljanderin esitys nuoriin postdoc-tutkijoihin panostamisesta on viisas. Raha saadaan purkamalla valtion omien tahojen järjestämiä kilpailuja mutta myös henkilöstöjärjestelmää. Pysyvyyden sijaan yliopistouran pitäisi olla jatkuva pätevöitymispolku eläkkeelle asti.

Jukka Korpela
professori
Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat