Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monikulttuurisuus voi tarkoittaa useita asioita

Mielipide
 
Bo-Axel Blomberg

Kansanedustaja Olli Immosen (ps) kirjoitus on synnyttänyt liikehdintää monikulttuurisuuden puolesta ja vastaan. Monikulttuurisuuden puolustajat mieltävät sen muun muassa suomalaista kulttuuria ja elämää rikastuttavana, ajattelua avartavana ja kansainvälisyyttä lisäävänä voimavarana.

Vastustajat näkevät monikulttuurisuuden häivyttävän suomalaista kulttuuria ja pelkäävät sen johtavan konflikteihin. He ovat nostaneet esiin muun muassa Ranskan, Saksan ja Britannian valtionjohdon lausuntoja monikulttuurisuuteen tähtäävän politiikan epäonnistumisista kyseisissä maissa.

Keskusteluun osallistuvat tahot tuntuvat paikoitellen puhuvan eri asioista tai vähintään nyansseista. Monikulttuurisuudelle on eri merkityksiä. Se voi viitata esimerkiksi etnisesti ja kulttuurisesti heterogeeniseen yhteiskuntaan tai sen kehitystä ohjaavaan politiikkaan.

Lisäksi käsitteeseen liittyy läheisesti akkulturaation eli kulttuuriin sulautumisen eri asteet. Hylkääkö yksilö uuden tai vanhan kulttuurin ja identiteetin, vai hyväksyykö hän molemmat jossain määrin osaksi identiteettiään?

Myös monikulttuurisuuden ja kosmopolitanismin eli maailmankansalaisuuden käsitteet voidaan erottaa toisistaan. Kosmopolitanismia tavoittelevassa yhteiskunnassa keskeistä on pyrkimys avoimeen kulttuurien väliseen kommunikaatioon, oppimiseen ja yhteisen globaalimman identiteetin kehittämiseen. Monikulttuurinen yhteiskunta voi jäädä eri kulttuuriryhmien yhdessä asuttamaksi alueeksi, jossa vuoropuhelua ja yhteisymmärrystä ei synny.

Tulisi pyrkiä tarkempaan ilmaisuun siitä, minkälaista kulttuurien yhteiseloa keskusteluun osallistuvat eri tahot tavoittelevat ja mitä he tarkoittavat puhuessaan monikulttuurisuudesta.

Samalla olisi tärkeää pyrkiä ymmärtämään osapuolten näkökulmia ja huolenaiheita sekä vastata näihin asia-argumentein. On hedelmätöntä nähdä vastapuolet vain ideologiaansa käpertyneinä, todellisuuden sivuuttavina impivaaralaisina tai maailmanparantajina.

Bo-Axel Blomberg
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat