Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvekiistaan voidaan saada ratkaisu

Mielipide
 
Jussi Sauna-aho

Tapio Salminen kirjoitti asiaa turvekiistasta (HS Mielipide 25. 7.). Ongelma on todellinen ja monivivahteinen.

Turvetuotannon haitat saattavat olla paikallisesti merkittäviä mutta valtakunnan tasolla marginaalisia. Haitta ilmenee vesimäärältään pienissä järvissä ja lammissa, mutta suuren vesimäärän vesistöissä suuretkaan turvetuotannon haitat eivät juuri tunnu. Haitta kasvaa sitä suuremmaksi, mitä vähemmän vesi vaihtuu.

Ottaen huomioon turvetuotannon kansantaloudellisen merkityksen ja sen, että turvetuotantoa jatketaan, esitän muutaman ehdotuksen. Turvetuotannon haittamittauksia varten tulisi perustaa nykyiset ja tulevat turvetuotantoalueet riittävästi kattava mittausasemaverkosto, joka sisältäisi erikokoisia ja veden vaihtuvuuden osalta erilaisia vesistöjä. Vain näin saataisiin Salmisen mainitsemaa laajaa tietoa asiasta.

Haittamittausten tulisi olla viranomaisen rahoittamia ja puolueettomia. Maanomistajien tai maanomistajien valitsemien edustajien tulisi voida osallistua haittamittausten seurantaan. Tuloksista tulisi tehdä julkaistavat raportit, ja ne pitäisi jakaa myös internetissä kaikkien tarvitsevien käyttöön.

Tällainen menettely tuottaisi monipuolista ja luotettavaa tietoa turvetuotannon vaikutuksista, lisäisi kansalaisten luottamusta asiaa kohtaan, poistaisi ennakkoluuloja ja ilmeisesti myös valitusten määrää sekä nopeuttaisi asioiden käsittelyä ja vähentäisi kustannuksia. Sama menettely sopisi sovellettuna myös tuulivoimaloiden melu- ja muiden haittojen mittaamiseen.

Jussi Sauna-aho
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat