Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntien tuottavuutta tulisi lisätä älykkäällä tekniikalla

Mielipide
 
Heikki Lonka Ville Alatyppö Petri Koivula

Suomen kuntien tuottavuutta voidaan helposti parantaa panostamalla kuntatekniikan älykkäisiin ratkaisuihin.

Yhteiskunnan toimivuuden ja menestyksellisen liiketoiminnan peruspilarina on laadukas kuntatekniikka, jonka avulla yhteiskunnan rattaat pyörivät menestyksekkäästi.

Vuosia jatkunut talouden kiristyminen ja resurssien ohjaaminen pois kuntatekniikasta uhkaavat rapauttaa Suomen kansainvälisesti laadukkaan perusinfrastruktuurin.

Kuntatekniikkaan panostetaan vuosittain Suomessa kaikkiaan noin pari miljardia euroa, mikä ei ole riittävästi. Korjausvelkaa syntyy useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Lisäksi ongelmana on, ettemme tiedä infrarakenteemme tilaa vaan joudumme tekemään päätökset lähinnä niin sanotulta mutu-tuntumalta.

Korjausvelan paisuminen liian suureksi on kuntatekniikassa suuri riski. Korjausvelan jatkuvan kasvun päättämiseksi on ryhdyttävä mahdollisimman pian toimenpiteisiin ja edistettävä kuntatekniikan sektorin osaamista tuottavuuden parantamisessa.

Keskeisenä kehittämiskohteena kunnissa pitää olla omaisuudenhallinnan osaaminen. Ensinnäkin meidän pitää tietää inframme nykytila. Sen perusteella voidaan tehdä valinta uusimisen, korjaamisen ja käytöstä poistamisen välillä. Ilman luotettavaa tietoa kuntatekniikan kunnosta vastuulliset eivät voi tehdä oikeita valintoja niukkojen resurssien kohdentamisessa.

Lisäksi omaisuudenhallinnassa onnistumisen edellytyksenä on toimiva kuntatekniikkaa koskeva tiedonhallinta.

Kuntatekniikan toimintojen parantamiseksi on panostettava tuottavuuden etsintään ja tiedon jakamiseen viisaista ratkaisuista, joissa hyödynnetään uusinta teknologiaa. Tietomallinnus sekä mobiilitilannekuva ja palautteiden hallinta alkavat olla tätä päivää, ja niitä pitää kunnissa hyödyntää entistä enemmän.

Kuntatekniikan tuottavuutta voidaan parantaa älykkäästi digitalisaation avulla. Uusimmat tietoverkot ja kuntalaisten nettiportaalit mahdollistavat asukkaiden osallisuuden ja vuorovaikutuksen sekä palveluiden ja prosessien nostamisen uudelle tasolle myös kuntatekniikassa.

Yhdistyksemme on edelläkävijä ja suunnannäyttäjä kuntatekniikan tuottavuuden parantamisessa. Keskeisenä onnistumisen edellytyksenä tässä työssä on myös rakennetun ympäristömme valtio-ohjauksen järjestäminen tulevaisuudessa uudelleen yhden vahvan toimijan alaisuuteen.

Heikki Lonka
puheenjohtaja
Ville Alatyppö
pääsihteeri
Petri Koivula
toiminnanjohtaja
Suomen Kuntatekniikan yhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat