Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkien lukion aineiden sisältöjä tulee supistaa

Mielipide
 
Pekka Törrönen

Yliopistonlehtori Pekka Räihä toivoi (HS Mielipide 27. 7.) tutkimuksellista otetta lukio-opetukseen. Toimintakulttuurin muutokseen ei välttämättä tarvita radikaaleja rakenteellisia uudistuksia. Tarvittavat toimet voidaan tehdä lukion opetussuunnitelman sisällä. Ratkaisun avaimet ovat Opetushallituksen ja ministerin käsissä.

Opetussuunnitelmassa määrätään opiskeltavat asiasisällöt. Lukion päättökoe, ylioppilastutkinto, mittaa osaltaan näiden tavoitteiden saavuttamista.

Ongelmana on pitkään ollut opetussuunnitelman sisältöjen määrä. Opettajat pyrkivät käymään läpi kaikki asiat, jotta oppilaat menestyisivät ylioppilastutkinnossa mahdollisimman hyvin. Tästä syntyy Räihänkin kuvaama pänttäämiskulttuuri, joka ei toki ole lukio-opiskelun koko kuva.

Resursseja tutkimukselliseen ja yhteistoiminnalliseen opiskeluun syntyy supistamalla kaikkien oppiaineiden sisältömääriä. Opetussuunnitelman tulee olla riittävän väljä, jotta kursseilla voi tutkia ja pohtia nykyistä enemmän. Tätä on opetukselta myös edellytettävä säädöksin. Näin valmiudet jatko-opintoihin paranevat ja opiskelun stressaavuus vähenee.

Erilaisille etujärjestöille sisältöjen supistaminen on kauhistus, samoin osalle opettajista. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa on puolestaan hyväksyttävä, että joitain asioita on opiskeltava lukion sijaan vasta niissä. Vastapainoksi oppilaitokset saavat itsenäisempiä opiskelijoita, joilla on paremmat opiskelutaidot.

Samalla mielikuva lukiosta raskaana ja vanhanaikaisena koulumuotona muuttuu ja lukion houkuttelevuus kasvaa.

Pekka Törrönen
lukion apulaisrehtori, historian ja yhteiskuntaopin lehtori, Orimattila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat