Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monikansallisia perheitä kohdellaan eriarvoisesti

Mielipide
 
Elina Placentino

Olen suomalaisnainen. Mieheni on Belgian italialainen. Olemme siis molemmat EU-kansalaisia. Lapsillamme on Suomen ja Belgian kansalaisuudet. Tapasin mieheni Belgiassa, ja menimme naimisiin Suomessa.

Kun muutin Belgiasta takaisin Suomeen perheeni kanssa, mieheni piti EU-kansalaisena rekisteröityä poliisilla. Kun täytimme poliisilaitoksella mieheni kaavaketta, törmäsimme kummalliseen kysymykseen. Meidän piti todistaa mieheni tulot. Kysyin, miksi meidän piti tehdä näin, vaikka olemme naimisissa ja meillä on kaksi suomalaista lasta. Poliisi selitti, että emmehän mekään muuta toiseen maahan hyötymään heidän sosiaalieduistaan.

Ihmettelen, kuinka sain asettua Belgiaan naimisiinmenon jälkeen todistamatta tulojani. Suomen lain edessä EU-kansalaisen tulot ovat perhesiteitä tärkeämpi ehto Suomeen asettumiselle. Suomen laki harjoittaa toisin sanoen tulorasismia. Ikävä kyllä Suomi muistuttaa rikkaiden klubia, jonka jäsenyyden saamiseen vaaditaan vaurautta.

Toinen lain epäkohta on se, että monikansallisia perheitä kohdellaan eri tavoin kuin täysin suomalaisia perheitä. Perheissä erotellaan Suomen kansalaiset ja erityisesti varattomat EU-kansalaiset. Tällainen erottelu on järjetöntä.

Kieltäessään yhden perheenjäsenen Suomeen asettumisen varattomuuden perusteella laki käytännössä estää koko perheen muuton.

Kuinka Suomi voi olla valmis kieltämään omien kansalaistensa palaamisen Suomeen sen nojalla, ettei perheellä ole todistettavasti riittävästi tuloja?

Elina Placentino
filosofian maisteri, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat