Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kynästä lähtee nykyään kovin vaimea ääni

Mielipide
 
Jere Lundström

Ennen olivat asiat toisin. Kynällä kirjoitettu tuotos oli tekijänsä näköinen, suhteellisen harkittu vedos, ja sen kirjoittaminen oli ehkä enemmän ajattelua kuin fyysistä työtä.

Nykypäivänä sosiaalisen median kautta voi lähettää tuotoksia, joiden kirjoittamiseen ei tarvitse käyttää kovin paljon aikaa. Viesti sen sijaan voi levitä jo muutamassa minuutissa eri maihin asti ja tavoittaa samaan aikaan monia eri ihmisiä. Konkreettisella kirjeellä kestäisi ainakin yhden päivän ennen kuin se tavoittaisi yhtään ketään.

Mitä jos kirjoittaisimme ajatuksiamme aluksi paperille ja tutkisimme paperia hetken? Mitä siitä voisi selvitä? Voisiko tällainen tapa hidastaa impulsiivista ajattelua tai parantaa viestin sisältöä? Jos kynä ei niin sanotusti pysyisi kädessä, olisi ehkä hyvä mennä nukkumaan ja miettiä asiaa uudestaan seuraavana päivänä.

Tuomme ajatuksiamme liian nopeasti ilmi toisillemme. Hulluinta on se, että voimme esittää ajatuksemme ilman fyysistä kontaktia. Tässä piilee ongelman ydin: emme ehdi tarpeeksi pohtia, mitä me haluamme toisillemme viestiä tai sanoa, koska kasvomme ovat vaihtuneet kuvakkeisiin.

Vihapuhe, rasismi ja vainoaminen ovat yhden napin painalluksen päässä – samoin kuin yliempatia ja saivartelukin. Ajattelu jää vähemmälle, ja nappia painetaan hetkessä.

Näin kynän ääni on vaiennut.

Jere Lundström
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat