Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimitusjohtajien kokonaispalkkiot pienenivät

Mielipide
 
Leena Linnainmaa

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkitsemista käsitelleestä HS-selvityksestä (25. 7.) sai sen käsityksen, että palkkiot nousivat roimasti vuonna 2014. Tosiasiassa suomalaisten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien kokonaispalkkiot pienenivät edellisestä vuodesta lähes viisi prosenttia.

Luvut ilmenevät Keskuskauppakamarin toukokuussa julkistamasta selvityksestä "Toimiiko hyvä hallinnointi ja avoimuus pörssiyhtiöissä". Selvitys kattaa kaikki pörssiyhtiöt, joiden päälistauspaikka on Helsinki – yhteensä 117 yhtiötä.

HS-selvitys puolestaan oli otos, jossa oli mukana myös Tukholmassa päälistattuja yhtiöitä. Lisäksi se ei kattanut osakekannustimia, jotka joissakin yhtiöissä ovat merkittävä osa palkitsemisesta.

Toimitusjohtajien kiinteä vuosipalkka kasvoi keskimäärin alle prosentin, kun taas tulos- ja osakepalkkiot vähenivät. Kokonaispalkkiot vähenivät 64 yhtiössä eli yli puolessa kaikista pörssiyhtiöistä. Vuonna 2014 toimitusjohtajien keskimääräinen kokonaispalkkio oli noin 700 000 euroa, kun edellisenä vuotena vastaava luku oli 733 600 euroa.

Toimitusjohtajien kiinteiden vuosipalkkojen keskiarvo oli vuonna 2014 noin 422 000 euroa – edellisestä vuodesta nousua tapahtui prosentin verran. Toisaalta toimitusjohtajan kiinteä palkka pieneni 43 yhtiössä, ja monessa yhtiössä kiinteä palkka säilyi samana.

Kiinteiden palkkioiden vaihteluväli on suuri, sillä suurin toimitusjohtajalle maksettu kiinteä palkka ylsi 1,9 miljoonaan euroon, mutta pienimmillään vuosipalkka jäi 19 200 euroon.

Yhtiön koko vaikuttaa merkittävästi toimitusjohtajan palkkion määrään. Kiinteän palkan keskiarvo on suurissa yhtiöissä noin 700 000, keskisuurissa 500 000 ja pienissä 250 000 euroa.

Suurimmat erot kokonaispalkkioihin muodostuivat erilaisista tulossidonnaisista palkkioista, jotka enimmillään muodostivat yli 80 prosenttia kokonaispalkasta. Toisaalta lähes 40 prosentissa yhtiöistä ei maksettu kiinteän palkan lisäksi mitään kannustinpalkkioita.

Valtaosassa pienistä pörssiyhtiöistä toimitusjohtajalle ei makseta muuta kuin kiinteää palkkaa.

Kansainvälisesti vertailtuna palkitseminen on suomalaisissa pörssiyhtiöissä maltillista. Lisäksi suuriin palkkatuloihin kohdistuu Suomessa maailman kireimpiin kuuluva verotus: suurituloisten toimitusjohtajien palkkioista noin 60 prosenttia päätyy rahoittamaan yhteiskuntaamme kaikkien suomalaisten hyödyksi.

Leena Linnainmaa
varatoimitusjohtaja
Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat