Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiossa tarvitaan oivalluksia ja perusopiskelua

Mielipide
 
Tiina Lehtinen

Pekka Räihä kirjoitti (HS Mielipide 27. 7.), että lukion toimintakulttuurin on muututtava ulkoa oppimisesta tutkimukselliseen lähestymistapaan, jotta oppimiseen liittyisi oivalluksen ilo. Hänen mukaansa nuoria tulee lukiossa kannustaa omaan ajatteluun, yhteiseen tekemiseen ja tutkimukselliseen orientaatioon.

Käsittääkseni Räihä on oikeassa ja väärässä. Lukiopedagogiikka kantaa toki omaa historiaansa, mutta kehityssuunta kohti omaa ajattelua ja yhdessä tekemistä on vahvistunut selvästi.

Kouluissa odotellaan tulevana syksynä julkaistavaa opetussuunnitelmaa. Siltä odotettiin paljon nimenomaan uudistuksen näkökulmasta. Valtiovallan määräämänä se kuitenkin kyhätään kokoon melkoisella kiireellä Opetushallituksen virkamiesten virkamiestyönä. Virallisella tasolla isot uudistukset jäävät siis odottamaan tuloaan.

Jokaisella oppiaineella on oma pedagoginen lähestymistapansa. Reaaliaineiden edustajana näkisin, että asioiden oivaltaminen, kokonaisuuksien ymmärtäminen sekä oman kriittisen ajattelun ja argumentoinnin kehittäminen ovat jo nyt osa arkityötä lukioissa.

Silti opetusta täytyy jatkuvasti kehittää. Suunta on enenevässä määrin esimerkiksi kohti Räihän kaipaamaa ilmiöpohjaista ja tutkivaa oppimista. Siihen sisältyy kuitenkin dilemma siitä, että jossain määrin nuoren täytyy myös hallita perustietoja voidakseen muodostaa käsityksiä kokonaisuudesta. Se vaatii usein niin sanottua perusopiskelua.

Seuratessani nuorten hakeutumista yliopistoihin olen hämmästyksekseni huomannut, että monet pääsykokeet perustuvat monivalintatehtäviin. Väärästä vastauksesta voi saada miinuspisteitä, ja jos ei ole osannut valita kaikkia oikeita vastauksia kysymykseen, jää ilman pisteitä. Osaaminen tuntuu pohjautuvan varsin pitkälle ulkoa oppimiseen. Oman vastauksen aktiivista tuottamista, jossa voisi osoittaa osaavansa ajatella, ei ole ollut – näin ainakin joidenkin tieteenalojen pääsykokeissa.

Tämä oivallus ei käy yksiin sen arkisen työskentelyn kanssa, jota lukiossa teemme. Mitä siis yliopiston pääsykokeissa oivalletaan?

Tiina Lehtinen
lukio-opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat