Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apteekkilupajärjestelmälle on hyvät perusteet

Mielipide
 
Marja Ritala

Mikko Kiesiläisen ja Antero Vartian (HS Mielipide 25. 7.) kirjoitus apteekkilupajärjestelmästä sisälsi asiavirheitä, jotka on syytä korjata.

Apteekkimaksu on veroluonteinen maksu, jolla tasataan apteekkien välisiä tuloeroja. Lääkkeiden hinnat ovat kaikkialla Suomessa samat. Pienimmät apteekit eivät maksa apteekkimaksua lainkaan, ja maksu kasvaa progressiivisesti lääkemyynnin kasvaessa. Apteekkimaksun tuotto valtiolle on 160 miljoonaa euroa vuodessa.

Kirjoittajien väite, että suurimmat apteekit hyötyisivät lääkkeiden hintasääntelystä, ei siis pidä paikkaansa. Apteekkimaksun ja lääkkeiden hintasääntelyn yhdistelmällä varmistetaan lääkemyynti sielläkin, missä kysyntä on vähäisempää.

Lääkkeen hinta muodostuu Suomessa eri tavoin kuin muissa Pohjoismaissa, eikä näitä siksi voi verrata suoraan. Suomessa tukkuhinnan ja ulosmyyntihinnan välinen ero ei jää vain apteekin kustannusten kattamiseen, vaan se sisältää runsaasti valtiolle tilitettäviä maksuja, kuten arvonlisäveron ja apteekkimaksun.

Kirjoittajat esittivät apteekkiluvan myöntämistä kaikille pätevyysvaatimukset täyttäville hakijoille. Apteekkien määrän rajoituksista luopuminen johtaisi apteekkien keskittymiseen kasvukeskuksiin. Harvaan asutussa maassamme nykyinen apteekkijärjestelmä pitää huolen siitä, että apteekkiverkosto kattaa koko maan ja apteekkareita riittää myös syrjäseuduille.

Kirjoituksessa esitetään apteekkialan sääntelyn keventämistä, kuten Ruotsissa ja Norjassa on tehty. Toimiala on näissä maissa siirtynyt kansainvälisten, veroparatiiseja hyödyntävien suursijoittajien omistukseen.

Suomalaiset ovat tyytyväisiä apteekkien palveluihin, ja järjestelmä perustuu kotimaiseen yrittäjyyteen sekä ammatillisen ja taloudellisen vastuun yhdistämiseen. Toimivasta järjestelmästä kannattaa pitää kiinni.

Marja Ritala
apteekkari, farmasian tohtori
puheenjohtaja
Suomen Apteekkariliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat