Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monikulttuurisuus ei sulje pois kansallisylpeyttä

Mielipide
 
Ari-Pekka Honkanen

Keskustelu monikulttuurisuudesta on Suomessa kieroutunutta. Järkevän dialogin sijaan keskustelu muistuttaa kahden vastakkaisen osapuolen taistelukenttää, jolla oman mielipiteen uskotaan selviävän vain, jos sitä puolustaa henkeen ja vereen. Todellisuudessa asiat eivät ole koskaan mustavalkoisia.

Ääripäihin karikatyrisointi johtaa siihen, ettei toista osapuolta edes haluta kuunnella. Niin päädymme vain aggressiiviseen retoriikkaan. Kroonistuessaan se petaa tietä ääriliikkeiden suosion nousuun puolin ja toisin, mihin on syytä suhtautua vakavasti.

Jostain syystä vallalla tuntuu olevan käsitys, että jos suomalainen on ylpeä kulttuuristaan, kielestään tai historiastaan, se tarkoittaa automaattisesti sitä, että hän pitää muita kansoja tai etnisiä ryhmiä vähempiarvoisina. Kansallisylpeydestä on tullut kirous, joka esille noustessaan muuttaa kantajansa muukalaisvihamieliseksi fasistiksi.

Presidentti Martti Ahtisaari sanoi keväällä HS:n haastattelussa, että rasismi pohjautuu tietämättömyyteen ja huonoon itsetuntoon. Olen samaa mieltä, mutta haluaisin täydentää listaa kenties hieman yllättävällä mutta merkittävällä aggressiivisuutta aiheuttavalla tekijällä: pelolla. Pelolla siitä, että monikulttuurisuus on uhka omalle kulttuurillemme. Mielestäni se ei sitä ole, mutta nykyinen keskusteluilmapiiri ei ainakaan auta hälventämään pelkoja.

Tekniikan kiihtyvän kehityksen ja globalisaation seurauksena maailma muuttuu alati pienemmäksi. Monikulttuurisuus on jo arkipäiväämme, eikä sitä käy kieltäminen. On ehdottoman hienoa, että pystyn nauttimaan muiden kulttuurien antimista vaikka päivittäin edes lähtemättä täältä Pohjolan perukoilta mihinkään. Mutta samalla tavalla kuin muitakin kulttuureja, arvostan myös omaani.

Kulttuurien diversiteetti on rikkaus, jota tulee suojella myös jälkipolville. Mutta se tulee tehdä ihmisoikeuksia kunnioittaen. Rasismiin emme saa sortua.

Ari-Pekka Honkanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat