Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvakotitoiminta tarvitsee lisää resursseja

Mielipide
 
Tuula Haatainen Riitta Särkelä

Ensi- ja turvakotien liitto jäsenyhdistyksineen on ylläpitänyt turvakoteja perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreiksi joutuneiden auttamiseksi vuodesta 1978 lähtien. Perheväkivalta kohdistuu ennen kaikkea naisiin, mutta sen todistajiksi ja kohteiksi joutuvat myös lapset.

Tämän vuoden alussa turvakotitoiminnan rahoitus siirtyi valtiolle, mikä on tervetullut uudistus. Perheväkivallan kriisitilanteissa ei enää tarvita kuntien maksusitoumuksia. Turvakotitoiminta on maksutonta apua tarvitsevalle.

Tämä on merkittävä parannus aikaisempaan, jolloin turvakotijakson pituus saattoi olla riippuvainen kunnan taloudellisesta tilanteesta. Myös yksin turvakotiin tulevien aikuisten oli vaikea saada maksusitoumuksia. Nyt kriisiajan pituuden määrittelee turvakodin sosiaalityöntekijä yhdessä asiakkaan kanssa.

Turvakotiin pääsevät kaikki, jotka ovat kokeneet perheväkivaltaa tai ovat sen uhan alaisina.

Turvakotitoimintaa uuden lain mukaan koordinoiva Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL teki päätökset tulevien kahden ja puolen vuoden turvakotipalvelun tuottajista kesäkuussa. Valtion talousarviossa oleva 11,3 miljoonaa euroa riitti yhteensä 114 turvakotipaikkaan 19:lle eri tuottajalle.

Käytettävissä olevat resurssit olivat merkittävästi pienemmät kuin hakijat olivat arvioineet tarvitsevansa toimintansa pyörittämiseksi. Se merkitsi, että suurin osa tuottajaksi valituista sai toiminnan todellisia kuluja vähemmän rahaa. Toimintaa ja paikkalukua piti siis sopeuttaa resursseihin.

Tämän vuoden aikana turvakodeissa on ollut paljon asiakkaita. Osa turvakodeista on ollut jatkuvasti täynnä. Näin on ollut esimerkiksi Pääkaupungin turvakodissa.

Kun turvakoti on täynnä, sosiaalipäivystyksen kanssa joudutaan hakemaan ratkaisua tilanteeseen – tai sitten turvakodissa ollaan väliaikaisesti ylipaikalla. Hädässä olevaa ihmistä tai perhettä ei koskaan jätetä pulaan.

On myönteistä, että entistä suurempi osa väkivaltatilanteessa elävistä on uskaltautunut hakemaan apua. Tiedämme, että väkivaltatilanteet näyttävät vaikeutuvan pitkittyessään. Lisäksi väkivaltakierteestä päästään harvoin irti omin voimin tai läheisten tuella. Ammatillinen apu on useimmiten tarpeen.

Valtion vuoden 2016 talousarvion tulee osoittaa turvakotitoimintaan selvästi enemmän rahaa kuin tänä vuonna. Olemassa olevien turvakotien paikkamäärää tulee voida kasvattaa vastaamaan tarvetta. Lisäksi tulevina vuosina Istanbulin sopimuksen velvoitteiden täyttämiseksi tarvitaan asteittain lisää turvakoteja maan kattavan verkoston aikaan saamiseksi.

Kenenkään ei pidä joutua sinnittelemään perheväkivallan keskellä siksi, ettei turvakotipaikkaa ole. Nopea avunsaanti auttaa katkaisemaan väkivallan kierrettä. Se on paitsi inhimillistä myös taloudellista.

Tuula Haatainen
puheenjohtaja
Riitta Särkelä
pääsihteeri
Ensi- ja turvakotien liitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat