Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rekrytoinnit ja kilpailtu rahoitus täydentävät toisiaan

Mielipide
 
Heikki Mannila Riikka Heikinheimo

Jukka Kola ja Esa Hämäläinen (HS Mielipide 29. 7.) sekä Jukka Korpela (HS Mielipide 29. 7.) kommentoivat Juhana Siljanderin Vieraskynä-kirjoitusta (HS 27. 7.) yliopistojen rekrytoinneista ja tutkimuksen rahoituksesta.

Yliopistojen perusrahoituksen ja vertaisarviointiin perustuvan kilpaillun rahoituksen yhdistelmä on tyypillinen edistyneille tiedemaille. Kilpailtu rahoitus mahdollistaa uusien avausten ja menestyksekkäiden tutkimussuuntien tuen vaikkapa vakinaistamispolulle rekrytoiduille professoreille. Yliopistojen perusrahoituksella taas tehdään muun muassa pysyvät rekrytoinnit.

Suomen Akatemian myöntämä kilpailtu tutkimusrahoitus tarjoaa täydentävää rahoitusta kansainvälisen vertaisarvioinnin pohjalta valituille lupaavimmille tutkijoille ja tutkimushankkeille. Vertaisarvioinnissa keskitytään tieteellisen laadun arviointiin tutkijoiden aikaisempien näyttöjen ja tutkimussuunnitelman pohjalta. Rahoitettavat tutkimushankkeet ovat tyypillisesti nelivuotisia.

Yliopistojen suora perusrahoitus vuonna 2014 oli noin 1 800 miljoonaa euroa. Samana vuonna Suomen Akatemia rahoitti tutkimushankkeita ja huippuyksiköitä noin 180 miljoonalla eurolla. Akatemian rahoitus suoraan tutkijanuraan keskittyviin rahoitusmuotoihin (muun muassa tutkijatohtoreihin, akatemiatutkijoihin ja akatemiaprofessoreihin) oli noin 100 miljoonaa euroa.

Yliopistojen kehittämisen kannalta perusrahoituksen ja kilpaillun rahoituksen yhteensopivuus on tärkeää. Suomen Akatemian strategiaprosessin osana käydäänkin keskusteluja siitä, mitkä rahoituksen muodot tukisivat parhaiten yliopistojen muuttuvia urajärjestelmiä.

Heikki Mannila
pääjohtaja
Riikka Heikinheimo
johtaja
Suomen Akatemia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat