Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vietin lastenkodissa parhaat lapsuusvuoteni

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Muhoksella sijaitsevassa perhekodissa tehty surmatyö on herättänyt julkisen keskustelun, joka on siirtynyt nopeasti itse tapahtumasta lastensuojelulaitosten ja perhekotien ongelmiin yleensä.

Nuorten vakava oireilu ja jatkuva väkivallan uhka ovat saaneet aikaan pohdintaa siitä, onko perhekoti sittenkään oikea paikka nuorisorikollisille ja voidaanko vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä huostaanotettua nuorta enää pelastaa. On esitetty ajatuksia siitä, että lempeät keinot nuorten hallitsemiseksi ja kasvattamiseksi eivät kaikissa tapauksissa riitä.

Toisaalta myös ohjaajien epäasiallinen toiminta ja välinpitämättömyys ovat kirvoittaneet kommentteja siitä, ettei lastensuojeluyksiköiden ja perhekotien pitäisi muistuttaa nuorisovankiloita.

Minun käsitykseni lastensuojelun nykytilasta on toinen. Huostaanotetut nuoret eivät aina ole hankkiutuneet lastensuojeluyksikköön tai perhekotiin itse – ja vaikka olisivatkin, ongelmakäyttäytymisen taustalla on usein tilanteita, joista selviäminen yksin olisi aikuisellekin ylitsepääsemätöntä.

Joillekin nuorille huostaanotto merkitsee sitä, että pääsee ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kohtaamaan aikuisia, jotka välittävät. Se merkitsee sitä, että joku kyselee kuulumisia ja auttaa valmistautumaan kokeisiin. Sitä, että nälän yllättäessä pääsee syömään. Sitä, että saa ehjät kengät. Sitä, että voi sanoa harrastavansa jotain ja pääsee hiihtolomalla laskettelemaan. Sitä, että joku soittaa perään, koska kotiintuloaika pääsi unohtumaan.

On totta, että ongelmia riittää. Lainsäädännössä ja resursseissa on vakavia puutteita. Minullekin lastensuojeluyksikössä asuminen oli ajoittain vaikein ja ikävin asia maailmassa. On kuitenkin myös totta, että monelle nuorelle lastensuojeluyksikköön tai perhekotiin joutuminen – ehkä jopa pääseminen – merkitsee lapsuuden uutta alkua ja mahdollisuutta kasvaa ihan tavalliseksi aikuiseksi.

Ilman kolmea vuotta lastenkodissa minä en olisi ikinä päässyt elämässäni siihen pisteeseen, jossa olen nyt. Ne kolme vuotta olivat minun lapsuuteni parasta aikaa.

Itsenäistyjä
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat