Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomesta voisi tulla geenitekniikan ihmemaa

Mielipide
 
Jani Tolonen

Suomalaista keskustelua ja politiikkaa vaivaa lyhytkatseisuus. Asioihin puututaan poliittisella tasolla vasta, kun niistä on tullut ongelma – ei silloin, kun ne ovat vielä mahdollisuus. Ohjaavaa politiikkaa ja ennakoivaa lainsäädäntöä ei tehdä tarpeeksi, sillä asiat, jotka tuntuvat vieraalta eivätkä kosketa itseä, on vain helpompi kieltää tai sivuuttaa.

Tämä koskee myös poliittista keskustelua geeniterapioista ja geenimanipulaatiosta, puhumattakaan ihmisen genomin koskemattomuudesta. Pelkkä ajatuskin ihmisen genomin muokkaamisesta tuntuu vaaralliselta ja luonnottomalta. On kuitenkin vaikeaa perustella vakuuttavasti sairaan lapsen vanhemmalle, miksi on epäeettistä tutkia parannuskeinoa sairauteen geenitekniikan avulla.

Ensimmäinen länsimaissa kaupalliseen myyntiin hyväksytty geeniterapiavalmiste, alipogeenitiparvoveekki, hyväksyttiin EU:ssa vuonna 2012. Toukokuussa kiinalaiset tutkijat kertoivat muokanneensa ensimmäisen kerran ihmisalkiota hyödyntämällä Crispr/Cas9-metodiikkaa.

Maailmalla aiheesta kohistiin, Suomessa vähemmän. Tutkimuksen tulokset eivät olleet suuri menestys. Ne ovat kuitenkin selvä merkki siitä, että olemme siirtymässä askeleen lähemmäs aikakautta, jolloin ihmisen genomi ja sen muokkaus kaupallistuvat. Tätä kehitystä emme voi estää, sillä useat valtiot eivät ole kieltäneet ihmisen genomiin kohdistuvaa tutkimusta.

Suomella olisi kaikki osaaminen ja mahdollisuudet nousta Euroopan johtavaksi geeniterapioiden ja geenitekniikan ihmemaaksi. Nykyistä lainsäädäntöä pitäisi muokata niin, että se antaisi tutkimukselle paremmat mahdollisuudet. Lisäksi julkista rahoitusta pitäisi kohdentaa kyseiseen tutkimukseen. Kansainvälinen rahoitus varmasti löytäisi tiensä myös Suomeen, jos alan tutkimukselle luotaisiin suotuisa ympäristö.

Genetiikasta ja ihmisen genomin manipuloimisesta tulee miljardibisnes niille, jotka ryhtyvät siihen määrätietoisesti ensimmäisinä. Suomella ei näytä olevan suurta intoa nousta alan huipulle ensimmäisessä aallossa. Mahdolliset riskit pelottavat samalla tavalla kuin aikoinaan pelottivat elinsiirrot ja koeputkihedelmöitys.

Tekniikat eivät vielä ole valmiita kaupallisiin sovelluksiin, mutta kehitystä ei Suomessa tapahdu niin kauan kuin lait kieltävät ja rajoittavat kyseistä tutkimusta kohtuuttomasti.

Jani Tolonen
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat