Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen osa yhteiskuntaa mutten suomalainen

Mielipide
 
Allan Bain

Torstai-liitteessä (HS 30. 7.) oli mielenkiintoinen ja kansanedustaja Olli Immosen (ps) kommenttien jälkeen hyvin tarpeellinen juttu Koko Hubaran blogista ja rasismin kokemuksista. Hubara nosti esiin asian, jota olen miettinyt paljon viime vuosina: "Toivoisin, että suomalaisuuden käsite muuttuisi monipuolisemmaksi niin, että kaikkia, jotka tässä maassa ovat, kohdeltaisiin ensin suomalaisina."

Olen samaa mieltä siitä, ettei ihmisten pitäisi olettaa toisen olevan ei-suomalainen ihonvärin, vaatteiden tai muun sellaisen perusteella. En ole kuitenkaan varma, onko hyvä asia, että kaikkia kohdeltaisiin suomalaisina, vaikka tällainen ratkaisu auttaisi monia – sekä suomalaisia että ei-suomalaisia.

Olen asunut Suomessa melkein kymmenen vuotta ja tunnen olevani osa tätä yhteiskuntaa. En silti ole suomalainen kansalaisuudeltani tai identiteetiltäni. En aina huomaa kielioppivirheitäni puhuessani suomea, eikä äidinkieleni ole myöskään ruotsi tai saame. En jaa suomalaisten kanssa samoja nuoruuden kulttuurisia kokemuksia enkä usko, että kannattaisin Suomea jalkapallopelissä Skotlantia vastaan.

En myöskään saa äänestää eduskuntavaaleissa tai presidentinvaaleissa: jos olenkin suomalainen, olen toisen luokan sellainen.

Suomalaisten erilaisuuksista puhuttaessa avarakatseistenkin suomalaisten on helppo unohtaa, että suomalaiset jakavat paljon asioita, joita jotkut maahanmuuttajat eivät koskaan ota omakseen. Jos multikulttuurisuutta halutaan edistää, meidän pitäisi yhtäältä tunnistaa, etteivät kaikki suomalaiset ole samanlaisia – ja toisaalta muistaa, että suomalaiseen yhteiskuntaan saa kuulua myös ihmisiä, jotka eivät tule suomalaisiksi tai edes halua olla sellaisia.

Allan Bain
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat