Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epävarma rahoitus estää rekrytointeja

Mielipide
 
Olli Poropudas

Suomen Akatemian pääjohtajan Heikki Mannilan ja johtajan Riikka Heikinheimon kirjoitus (HS 31. 7.) antoi harhaanjohtavan kuvan kilpaillun rahoituksen asemasta yliopistojen tutkimusrahoituksessa. Ulkopuolista rahoitusta ei tule verrata yliopistojen kokonais- vaan tutkimusrahoitukseen, eikä Akatemia ole ainoa ulkopuolinen tutkimusrahoittaja. Yliopistojen tutkimusrahoitus on 1,2 miljardia euroa. Siitä valtion perusrahoituksen osuus on 530 miljoonaa (44 prosenttia) ja ulkopuolisen kilpaillun rahoituksen osuus 670 miljoonaa euroa (55 prosenttia). Akatemian osuus on 270 miljoonaa euroa.

Kun tutkimus riippuu valtaosaltaan epävarmasta ulkopuolisesta rahoituksesta, yliopistot eivät uskalla vakinaistaa tutkijoitaan. Pitkällä aikavälillä ulkopuolisen rahoituksen laajuus vaikuttaa myös suomalaisen tieteen laatuun. Lahjakkaat nuoret eivät halua hakeutua tutkimustyöhön, kun tarjolla on pätkätyösuhteita ja muita sektoreita huonompi palkkataso. Paneutuminen syvällisempiin ja monimutkaisempiin tutkimuskysymyksiin vaatii aikaa ja turvallisen ympäristön.

Valtion suoran perusrahoituksen osuus on selvästi suurempi tiedevertailuissa Suomea paremmin pärjäävissä Sveitsissä (68 prosenttia), Tanskassa (57 prosenttia) ja Alankomaissa (78 prosenttia).

Olli Poropudas
valtiotieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat