Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen etu huomioidaan aina perheenyhdistämisessä

Mielipide
 
Pauliina Helminen

Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen kritisoi (HS Vieraskynä 31. 7.) perheenyhdistämisen vaikeutta silloin, kun perheenkokoaja eli Suomessa asuva perheenjäsen on kansainvälistä suojelua saanut lapsi.

On totta, että viime vuosina vain harvalle kansainvälistä suojelua saaneen lapsen perheenjäsenelle on myönnetty oleskelulupa. Päätöksenteon lähtökohta on aina Suomen ulkomaalaislaki. Kun perheenyhdistämisessä on mukana lapsi, myös lapsen etu on yksi tärkeimmistä harkinnassa huomioitavista asioista.

Maahanmuuttovirastolla ei ole kategorisia linjauksia lasten perheenyhdistämisissä. Jokainen hakemus käsitellään yksilöllisesti kokonaisharkintaa käyttäen. Esimerkiksi se, ovatko oleskelulupaa hakeneet huoltajat todellisuudessa asuneet Suomessa nyt oleskelevan lapsen kanssa, on keskeinen luvan myöntämisen edellytys. Jos haastatteluissa käy ilmi, ettei yhteistä perhe-elämää ole vietetty, lupia ei myönnetä. Pelkkä biologinen side ei riitä.

Oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä myös silloin, jos ilmenee, että lapsi on lähetetty Suomeen siksi, että muu perhe voi seurata perässä. Tällöin kielteinen päätös tehdään ulkomaalaislain 36. pykälän eli maahantulosäännösten kiertämisen perusteella. Korkein hallinto-oikeus on vahvistanut Maahanmuuttoviraston linjauksen lainmukaiseksi.

Lapsen käyttäminen maahantulon välineenä mainitusti ei kuitenkaan automaattisesti johda siihen, ettei vanhemmille myönnetä oleskelulupia. Jokaisessa tapauksessa arvioidaan, onko päätös lapsen edun mukainen.

Tiedostamme sen, että lapsen jääminen Suomeen ilman perhettään voi vaikuttaa lapsen kasvuun kielteisesti. Se ei kuitenkaan ole peruste, jolla voitaisiin automaattisesti myöntää luvat kaikkien kansainvälistä suojelua saaneiden lasten perheenjäsenille. Joissakin tapauksissa perheen tulo voi aiheuttaa kulttuurisia yhteentörmäyksiä ja siten hidastaa tai vaikeuttaa lapsen kehitystä.

Pauliina Helminen
maahanmuuttoyksikön
tulosalueen johtaja
Maahanmuuttovirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat