Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten Suomi hyötyi verosopimuksesta?

Mielipide
 
Timo Renfors

Aku Ankka totesi muistaakseni 1970-luvulla, että kun rikkaat alkavat valittaa köyhyyttään, on köyhien syytä olla varuillaan. Lausahdus sopii hyvin nykytilanteeseen.

Rikkaiden veroperäinen maastamuutto on mahdollista muun muassa 1970-luvulla tehdyn Suomen ja Portugalin välisen verosopimuksen avulla. Sopimuksen mukaan Suomi ei saa verottaa Portugalissa asuvien eläkkeitä, jotka ovat syntyneet yksityissektorilla. Veroperäisen maastamuuton avulla voidaan välttää myös perintövero, kun varallisuus on kasvanut niin mittavaksi, ettei muuttaja pidä kohtuullisena perintöveron maksamista.

Perustuslaki asettaa kansalaiset lain edessä yhdenvertaiseen asemaan. Maallikko tulkitsee sopimuksen asettavan perustuslain kynnysmaton asemaan. Voisi siis kuvitella, että tehdyssä sopimuksessa on iso perustuslaillinen ongelma. Uutisoinnista ei ole selvinnyt, miten ja miksi sopimus on aikoinaan tehty. Mikä siis on ollut Suomen etu?

Myös köyhillä on syytä olla varuillaan. Hallituksen talouden tasapainotustoimenpiteet näyttävät uhkaavan erityisesti pienituloisen väestönosan hyvinvointia. Tämä kaikki aikana, jolloin maassamme on yli 150 000 alle 18-vuotista, siis lähes 15 prosenttia vastaavan ikäisistä, jotka asuvat pienituloisissa perheissä. Lapsiperheiden köyhyys on iso haaste yhteiskunnalle, koska se vaikuttaa monella tavalla lapsen ja nuoren sekä heidän perheidensä arkeen. Lasten ja nuorten taloudellinen eriarvoisuus asettaa mainitun sopimuksen entistä räikeämpään asemaan.

Timo Renfors
terveyden erikoispsykologi
Ilomantsi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat