Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katsomusopetuksen on oltava aidosti moniarvoista

Mielipide
 
Saila Poulter

Kaisa Robbins kirjoitti uuden katsomustieto-oppiaineen tarpeellisuudesta (HS Mielipide 30. 7.). Hän perusteli kaikille yhteisen oppiaineen luomista ennen muuta tasa-arvon ja vähemmistöoppilaan näkökulmista. Pidän yhdistetyn uskonnon- ja elämänkatsomustiedon opetuksen kehittämistä tärkeänä, mutta on arvioitava kriittisesti kirjoituksessa mainittuja väitteitä moniarvoisen, moniuskontoisen ja -katsomuksellisen yhteiskunnan kehittämisen kannalta.

Robbinsin kirjoituksesta paistavat läpi ohut uskontoihin liittyvä tietämys ja ajattelutapa, jonka mukaan uskonnolliset kannat on järkevää ottaa huomioon sitten, kun ne voidaan neutralisoida ja sovittaa liberalistis-sekularistiseen ja näennäisesti monikulttuuriseen yhteiskuntaihanteeseen.

Ajattelutapaan liittyy oletus, että uskontojen keskinäisten ristiriitojen sovittamattomuus ratkeaa sitoutumalla sekulaareihin arvoihin ja korostamalla kaikkien samuutta. Kun ajetaan tällaista katsomuksellista homogeenisuutta, vahvistetaan kuitenkin helposti sitä yhtenäiskulttuuria, jota Robbins kritisoi.

Useat arvostetut tutkimuslaitokset (esimerkiksi Pew Research Centre) ennustavat, että maapallon väestö on tulevaisuudessa aiempaa uskonnollisempaa. Vaikka instituutioihin kuulumiseen liittyvä uskonnollisuus länsimaissa vähenee, uskonnon monimuotoisuus kasvaa ja uskontoja koskevan tiedon tarve lisääntyy.

Kulttuurinen moninaisuus ja katsomusten kohtaaminen edellyttävät, että yksilö tuntee syvällisesti eri uskonnollisia ja katsomuksellisia perinteitä ja ajattelutapoja. Eri uskonnolliset traditiot tarjoavat keskenään erilaisia selitystapoja ihmisestä ja maailmasta, eikä ole tarkoituksenmukaista yksinkertaistaa näiden viestiä yhdeksi ja samaksi.

Uutta oppiainetta ei voi rakentaa vain uskonnottomalta pohjalta, vaan eri uskontoja tulee käsitellä niiden omista lähtökohdistaan. Yhdistetyn katsomusopetuksen nimeksi sopisi parhaiten "Uskonto ja katsomus".

Saila Poulter
kasvatustieteen tohtori
yliopistonlehtori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat