Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tienvarsien kukkaloistoa ei tule niittää turhaan

Mielipide
 
Risto Ihamuotila

Kun luonnonniittyjä ei enää juuri ole, tienvieret ja ojien pientareet ovat pian ainoita paikkoja, joilla niitty- ja ketokasvit voivat kukoistaa. Nimenomaan viimeksi mainituille kuivahkot tienvarret olisivat oivaa kasvuympäristöä.

Nämä kauniskukkaiset kasvit tuskin ehtivät nousta kevään kuloheinästä, kun tielaitoksen palkkaama traktoriarmeija syöksyy niiden kimppuun. Tienvierten parturointi ei rajoitu moottoriteille, vaan jopa pyöräteiden varret tasataan.

Espoon Nupurista Nuuksion luontokeskukseen vievän kevyen liikenteen väylän reunoilla kukkivat heinäkuun alkupuolella päivänkakkarat, apilat, kellot ja harvinaistuva ketoneilikkakin.

Nupulla olleet ahdekaunokit enteilivät upean kukinnan jatkumista syyskesälläkin. Monet pyöräilijät ja jalankulkijat nauttivat näistä näkymistä.

Jonkin ajan kuluttua kaikki oli kuitenkin ajettu matalaksi. Paikoin sateen kastelemat kasvinjätteet makasivat pyörätiellä liukkaina. Olikohan tarkoitus aiheuttaa vaaratilanteita pyöräilijöille?

Juvalla taas vähäliikenteinen tie kulkee eräässä kohden pitkin pellon reunaa, jossa oli harvinaisen runsaasti ruiskaunokkeja ja lisäksi kelta-apilaa sekä puna- ja valkoailakkia. Tämä todella näyttävä kasvusto parturoitiin pian lähes mullokselle.

Tieviranomaiset perustelevat niittoa turvallisuudella. Uhkana voivat kuitenkin olla vain suuret sorkkaeläimet, kuten hirvet ja peurat. Ne kyllä näkyvät matalahkon ketokasvillisuuden seastakin. Moottoriteillä niittoa voi ehkä puolustella, mutta pikkuteiden ja pyöräilyväylien varsilla olisi riittävää tehdä yksi niitto syksyllä pensastumisen estämiseksi sen jälkeen, kun ketokasvien kukinta on päättynyt.

Tämä olisi järkevää myös ilmastollisista syistä. Yhteyttäessään kasvit kuluttavat hiilidioksidia. Sen sijaan niittotraktoreiden armeija kuluttaa fossiilisia polttoaineita ja syytää ilmaan hiilidioksidia pakokaasuissa.

Älyttömissä mitoissa tapahtuva niittohullutus on lopetettava ja annettava tienvarsien kasvien kukkia. Presidentti Sauli Niinistönkin olisi paljon helpompi bongata pyöräillessään kasveja, jos teiden varret eivät olisi parturoituja.

Risto Ihamuotila
kasviharrastaja
Nuuksio, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat