Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maltillinen keskustelu auttaisi sekä maahanmuuton vastustajia että puoltajia

Mielipide
 
John Simon

Olen maahanmuuttaja, ja olen asunut Suomessa yli 30 vuotta. Molemmat lapseni ovat kaksinkielisiä ja heillä on kaksoiskansalaisuus. En ole itse kokenut minkäänlaista ikävää asennetta tai käyttäytymistä ulkomaalaistaustani takia eikä lapsillani tietääkseni ole ollut sellaisia ongelmia.

Olen valkoihoinen ja korkeasti koulutettu. Saapuessani Suomeen 1980-luvun alussa sain heti hyvän työpaikan suomalaisessa yrityksessä. Olen ollut naimissa suomalaisen naisen kanssa 45 vuotta, mikä on auttanut minua sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Minun osaltani maahanmuutto oli helppo.

Tilanne ei-valkoihoisen ihmisen osalta on aivan erilainen. Hänen ei tarvitse olla edes maahanmuuttaja. Tumma Suomen kansalainen, joka on syntynyt Suomessa ja käynyt koulunsa ja armeijan täällä, saattaa kohdata rasismia työnhaussa, asunnon hankkimisessa tai vaikka kadulla. Ongelma on siis rasismi eikä maahanmuutto.

Olen ollut huolissani siitä, kuinka hidas ja vajavainen tämän maan kehitys poikkeuksellisen homogeenisesta kansakunnasta moderniin monikulttuuriseen yhteiskuntaan on ollut. Ehkä keskustelu siitä, mitä suomalaisuus on ja mitä monikulttuurisuus tarkoittaa suomalaisen yhteiskunnan näkökulmasta, on jäänyt käymättä siksi, että Suomi ja suomalaiset ovat olleet niin kauan eristyksissä.

On syy mikä tahansa, kuohunta kansanedustaja Olli Immosen (ps) kirjoitusten ympärillä näyttää, miten tärkeää on, että keskustelu käynnistetään laajasti ja avoimesti.

Immosen puolustajat vetoavat siihen, että kyse on suomalaisen kulttuurin puolustamisesta monikulttuurisuutta vastaan. Miten monikulttuurisuus on uhka Suomen kulttuurille?

Vaikka joku puolustaisi kunniamurhaa oman synnyinmaansa kulttuurin perusteella, Suomen laki tekee selväksi, ettei sitä saa harjoittaa. Kunniamurha ei ole monikulttuurisuusasia vaan ihmisoikeusasia.

Voidaanko toisaalta pyytää eri uintivuorot miehille ja naisille tai halal-ruokaa varusmiehille?

Nämä asiat vaativat avointa keskustelua ja rauhallisesti harkittua päätöksentekoa. Missä hyväksyttävä raja kulkee? Eivätköhän suomalaiset hyväksy erilaisia tapoja, uskontoja ja mielipiteitä yhteiskunnassaan niin kauan kuin ne eivät riko lakeja tai vahingoita toisia.

Rasismi ei ole hyväksyttävää, eikä vihan lietsomisella ole paikkaa Suomen yhteiskunnassa. Monikulttuurisuus on jo realiteetti.

Olen sitä mieltä, että monikulttuurisuus on rikkaus eikä uhka. Toiset voivat olla eri mieltä. Jo myöhässä oleva rauhallinen, kunnioittava keskustelu asiasta auttaisi kaikkia – sekä maahanmuuton puoltajia että vastustajia – kanavoimaan energia rakentavaan suuntaan.

John Simon
kirjailija
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat